Recep Tayyip Erdogan török elnök a Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére jön Budapestre, azonban a látogatás másik programja a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója lesz, amelyet a két ország a december 18-án kezdődő, egy éven át tartó magyar-török kulturális évaddal ünnepel

– közölte Havasi Bertalan az atv.hu kérdésére.

Hétfőn a török ipari és kereskedelmi miniszter nyilatkozott a Dailay Sabah-nak – a budapesti látogatása és a Szijjártó Péterrel folytatott beszélgetése után –, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök december 18-án a magyar fővárosba utazik a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére, amely az augusztus 20-án megkezdett budapesti tanácskozás folytatása lesz.

Berlin befeszült Erdogan látogatása miatt

A török elnök németországi hivatalos útja feltűnően visszafogottan kezdődött. Recep Tayyip Erdogan először Frank-Walter Steinmeier német elnökkel találkozott, majd Olaf Scholz kancellárral vacsorázott. Erdogan és az egymást követő német kormányok közötti kapcsolatok évek óta nehézkesek, Berlin és Ankara között rendszeresen kirobbannak a viták.Németországnak és Törökországnak azonban szüksége van egymásra. Németország fontos kereskedelmi partnere Törökországnak. Emellett itt él a világ legnagyobb török diaszpóra-közössége, és Erdogan számára ez egy választási csatatér. A német-törökök egy része körében ugyanis kifejezetten népszerű.