Az egyeztetések alapját az a dokumentum képezi, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke készített az Európai Bizottság, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup és az Európai Központi Bank (ECB) vezetőivel együttműködve a nyári tanácsüléstől kapott felhatalmazás alapján, és amelyben három lépcsőben vázolja fel, hogyan képzeli el a gazdasági és monetáris unió (EMU) további elmélyítését, a valódi EMU megvalósítását.

A dokumentum három lépcsőben tervezi a "valódi EMU" megvalósítását, amelyek közül az elsőre, a közvetlen jövőre vonatkozó intézkedésekre fekteti a legnagyobb hangsúlyt, azt mutatja be a legrészletesebben. Ennek értelmében 2012 és 2013 folyamán a "menetrend" szerint hatékonyan meg kell valósítani a már létező eszközök, a hatos csomag és a fiskális paktum előírásait, amelyek költségvetési és gazdaságpolitikai konvergenciát irányoznak elő.

Emellett a terv már rövid távon sürgeti a közös bankfelügyelet megteremtését, a tőkemegfelelési szabályok megváltoztatását, a nemzeti szanálási és betétgarancia-alapok harmonizációját, valamint annak lehetővé tételét, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus közvetlenül részt vehessen a bankok feltőkésítésében.

A második lépcsőben, amelyet 2013-14-re tesz a dokumentum, felállna a közös bankszanálási hatóság, a tagállamok pedig szerződésben vállalnának bizonyos strukturális reformokat, amire pénzt is kaphatnának egy közös forrásból, amelyet 2014 után már fiskális kapacitásnak nevez a dokumentum.

Egy név nélkül nyilatkozó diplomata szerint viszont ezekről még a megállapodás is a nagyon távoli jövő kérdése, a megvalósításról nem is beszélve, ezért kár ezeknek most még túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mert az alaptalan elvárásokhoz és félelmekhez vezethet.

A csütörtök-pénteki EU-csúcsot a 27 tagállam maratoni hosszúságúra sikeredett pénzügyminiszteri tanácskozása előzte meg. A szerda délután kezdődött eszmecseréről csütörtök hajnalban álltak fel a résztvevők, úgy, hogy a legfontosabb pontokban sikerült megállapodniuk. Az eurózóna közös bankfelügyelete 2014. március 1-jétől kezdi meg működését - jelentette be Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.odásra törekszik, amellyel hazája is a lehető legjobban jár.

Rompuy: mérföldkő ez az EU-csúcs

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a csúcsot megnyitó beszédében a pénzügyminiszterek megállapodását "valódi mérföldkőnek" nevezte a valódi EMU megvalósításához vezető úton. Ma az a célunk, hogy a következő lépés irányáról döntsünk - szögezte le a belga politikus.

Angela Merkel német kancellár csütörtök délután a csúcstalálkozóra érkezve örömét fejezte ki, hogy az uniós pénzügyminisztereknek sikerült megállapodniuk az eurózóna bankfelügyeletéről. Ez nagy lépés afelé, hogy az eurózóna iránt növekedjen a bizalom - fogalmazott a német kormány feje, aki ugyanakkor rámutatott: sok még a tennivaló, mielőtt a bankfelügyelet működni kezd.

Francois Hollande francia elnök a tagállamok gazdaságpolitikájának további koordinációjáról beszélt. A szocialista francia államfő úgy vélekedett, hogy a júniusi csúcstalálkozó óta komoly előrelépések történtek a bankunió területén. A válság a bankoktól indult, de most már készen állnak olyan mechanizmusok, amelyeknek köszönhetően semmi sem úgy van, ahogyan korábban volt - fogalmazott a francia államfő. Francois Hollande a tagállamok deficitjeinek kordában tartásával kapcsolatban megjegyezte, hogy megállapodás várható a gazdaságpolitikák további koordinációjáról is.

Lehet, hogy elfogadjuk Mario Monti javaslatát, hogy bizonyos befektetések ne számítsanak bele a hiányba - utalt egy esetleges megállapodási lehetőségre a francia elnök.

David Cameron brit kormányfő leszögezte: az eurózónának szüksége van a bankunióra, de Nagy-Britannia ebben nem vesz részt. Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek, és nem is lesz az, ezért a most körvonalazódó integrációban sem veszünk részt - fogalmazott a konzervatív brit kormányfő, aki ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Londonnak sikerült megvédenie a közös piachoz fűződő érdekeit, a csúcson pedig olyan megállapodásra törekszik, amellyel hazája is a lehető legjobban jár.