A kötvényvásárlások befejezése nagy valószínűséggel a harmadik negyedév folyamán fog megtörténni, nagy valószínűséggel a negyedév elején, ha a számok továbbra is úgy alakulnak, ahogyan eddig láttuk őket – mondta Lagarde a CNBC-nek adott interjújában pénteken, de szerinte minden az adatokon múlik majd, és ígéretet tett, hogy fokozatosan hoznak majd meg minden döntést. Április közepén is hangsúlyozta már a lassú lépéseket.

"Ha a helyzet a jelenlegi előrejelzések szerint folytatódik, nagy a valószínűsége annak, hogy a kamatlábak emelésére még az év vége előtt sor kerül" – jelentette ki Lagarde, aki nem volt olyan óvatlan, mint csütörtökön Jerome Powell, az amerikai kvázi-jegybank, a Fed elnöke. Powell ugyanis májusra konkrétumként emlegetett egy 50 bázispontos emelést, ami még pénteken is súlyos veszteségeket okozott a tőzsdén. Lagarde óvatosabban csak annyit mondott, hogy majd a jövőben döntik el, hogy mikor, mekkorát és hányszor emelnek a kamatokon.

A rekordszintű inflációs rátákkal szembesülve Lagarde februárban gyorsított a gazdaságösztönző pályáról való lelépésről az EKB-nál. A piacok egyre többet találgatnak arról, hogy mikor és milyen gyorsan fognak emelkedni a kamatok. A nettó eszközvásárlások megszüntetése előfeltétele a kamatemelésnek.

A befektetők arra fogadnak, hogy a betéti kamatláb, amely jelenleg -0,5 százalékon áll, és 2014 óta van a negatív tartományban, idén nulla fölé emelkedik. A pénzpiacok most egymás utáni negyedpontos emeléseket áraznak júliusban és szeptemberben. 

Pierre Wunsch, az EKB Kormányzótanácsának tagja a hét elején azt mondta, hogy a jegybank még az év vége előtt nulla fölé emelheti az irányadó kamatlábakat, annak ellenére, hogy az ukrajnai háború jelentős kockázatot jelent a gazdaságra nézve.

Egy emeléssel az EKB csatlakozna a Federal Reserve-hez és a Bank of Englandhez az élénkítő intézkedések leépítésében. A nagyszabású eszközvásárlások (QE) több mint hét éve folynak kevés megszakítással.