Az elmúlt hetekben a patikák félreverték a vészharangot Lengyelországban, mondván, hogy sokféle gyógyszer hiányzik a készleteikből - emlékeztetett a gazeta.pl. A részletes listán, amely ezeket tartalmazza 300 tétel szerepel. És hiába igyekeztek, nem minden hiányt tudtak pótolni.

A Merck cég hírül adta, hogy többek között Lengyelországban baj van néhány alapgyógyszer beszerzésével. Ilyen a pajzsmirigy-betegségre adott Euthyrox N és a cukorbetegeknek felírt Glucophage XR. Az első esetben a helyzet még valamivel jobb, mert már augusztusban megkapják a következő adagot a gyógyszertárak, aminek a mostani helyzetet ki kell egyensúlyoznia.

A másik gyógyszer esetében azonban sokkal nagyobb a gond, mert a nagykereskedőknek a 750 milligrammos tablettát tartalmazó dobozokat már júliusban elküldték, és a legközelebbi szállítás csak októberben lesz. A betegek egy részének végzetes lehet a hosszú várakozás. Ebből a készítményből létezik 500 és 1000 milligrammos, de jelenleg nem kapható, az utóbbit csak novemberre ígérik. Eközben arról is lehet már hallani, hogy onkológiai és neurológiai szerek is hiányoznak.