A korábban reményteljes piacnak tekintett, de ma már veszélyforrásnak érzett kelet-európai térségből visszahúzódnak az euróövezet nagybankjai, és inkább a hazai lehetőségekre összpontosítanak - írta a The Wall Street Journal. A pénzintézetek attól tartanak, hogy az eddig meglehetősen erős keleti gazdaságokat is eléri a válság hulláma.

A legjobban ez Lengyelország és Törökország példáján látható, ahol nemrég még egymással versengve vásárolták fel a helyi bankokat a nagyok, most viszont legalább hetet közülük eladnak, vagy szeretnének eladni - csak nehéz vevőt találni.

Neil Shearing, a londoni Capital Economics vezető közgazdásza szerint ennek minimum az lesz a hatása, hogy rendkívül gyenge marad a hitelezés dinamikája Kelet-Európában. A legnagyobb európai bankok közül a német Commerzbank és az olasz UniCredit már tervezi, hogy a térségben, amely korábban prioritást élvezett náluk, egyes országokban megszünteti, vagy korlátozza hitelezői tevékenységét.

A WSJ emlékeztetett arra, hogy Bulgáriában, Horvátországban, Macedóniában, Lengyelországban, Romániában és Szerbiában a bankrendszer részvényeinek legalább 20 százaléka a Fitch Ratings szerint az öt legingatagabb európai ország - Görögország, Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország - bankjainak tulajdonában van. Horvátországban például a bankok 48 százaléka van olasz, 36 százalék osztrák kézben.

A cikket ismertető Gazeta Wyborcza emlékeztetett arra, hogy az osztrák bankok, mint az Erste és a Raiffensen, amelyek Magyarországon, Horvátországban és Csehországban is aktívak, kénytelenek új szabályokat alkalmazni, amelynek értelmében a leánybankoknak maguknak kell finanszírozniuk hitelnyújtásukat, nem támaszkodhatnak az anyabankra.