Az én ismeretségem a Calvadosszal merőben „irodalmi jellegű” volt eredetileg. Nagyon sok évvel ezelőtt Erich Maria Remarque regényében, A diadalív árnyékában találkoztam vele, amelynek lapjain a két szerelmes főhős Calvadost ivott minduntalan. Elragadó történet volt, s mint címéből sejthető, Párizs volt a színhelye. Így hát, mikor először Párizsban jártam, siettem megkóstolni az almából párolt csodálatos italt és nem csalódtam benne. Azóta is kedvenceim közé tartozik. Manapság már nem kell Párizsba utazni érte, mert itthon is hozzá lehet jutni, ha kedve támad rá az embernek. Mi több, Calvadosszal ízesítve fölséges desszertek is készülnek, a flambírozott Calvadosszal tálalt almapalacsintától a gyümölcskosárig és a Charlotte-ig, amelyet ugyancsak Calvadosszal ízesítenek.
A Calvados eredete a legenda szerint egy történelmi eseményhez kapcsolódik: II. Fülöp spanyol király „győzhetetlen armadája”, amely 1588-ban indult útnak, hogy térdre kényszerítse a protestáns Angliát, tudvalevően nem győzött, hanem éppenséggel olyan súlyos vereséget szenvedett, hogy hajói szétszóródtak, részint megsemmisültek a tomboló viharban. A spanyol flotta egyik hajója, az El Salvador nem süllyedt el, hanem hajótörést szenvedett a normandiai partok szikláin a helyi lakosság nem kis örömére, amely sok értékes holmihoz jutott a hajóroncs fosztogatása közben. A korabeli pletykák szerint a parasztok örömükben alaposan beittak az almapálinkából, amelyet hagyományosan az almabor seprőjéből szoktak párolni, és a részegségtől botladozó nyelvük formálta át a spanyol hajó nevét Calvadosszá. Akár igaz, akár nem, a XVI. század derekától fogva nevezik a Normandiában készített finom, karakteres almapálinkát Calvadosnak.
Mindazonáltal a mai Calvadosnak nem sok köze van már a hajdani almapálinkához: eredetileg finomítatlanul, amúgy „nyersen” itták, ahogyan a kisüstből kikerült, reggeli kávéjukkal együtt, hogy a munka előtt jól bemelegedjenek. Jóval később, a huszadik század elején jelent meg a „calva” Párizsban, ahol csakhamar nagy népszerűségre tett szert. Attól fogva készítésmódja finomodott, szofisztikáltabbá vált és 1942-ben elnyerte az Appelation d’Origine Controlée minősítést is a cognac és az armagnac mellett.
A Normandiában termesztett almának pusztán a válogatott, legkiválóbb 30 százalékából készítenek Calvadost, a többiből almabor, illetve almalé készül. Van egy speciális Calvados-féleség, a Calvados Domfrontais, amelyhez némi körtét is párolnak, ettől az íze lágyabb, a bukéja gyümölcsösebb. A lepárolás után az italt új tölgyfahordókban tartják, majd fokozatosan áttöltik régi hordókba. Az eközben végbemenő erjedési folyamat során finomodik, érik az ital, s nyeri el jellegzetes aromáját, illatát. A palackozás után az érési folyamat már nem folytatódik. A palackon lévő jelzésből felismerhetjük, hogy hány esztendőt töltött a Calvados tölgyfahordóban. Három csillag vagy három alma a palackon azt jelzi, hogy két esztendeig érlelték hordóban. A Vieux vagy Réserve: háromesztendei hordós érlelést jelent. A V. O. (Very Old) négyesztendős barrikolást, a V. S. O. P. öt évet, az Extra vagy a Napoleon hat- vagy többesztendős hordós érlelést jelent.
A Calvados – egyéb jó tulajdonságai mellett – kiváló „gyomorerősítő” is, alkalmas az emésztés serkentésére. Ott, ahol sok laktató fogást fogyasztanak és általában bőségesen táplálkoznak, szívesen „pihentetik a gyomrot” azáltal, hogy két fogás közt némi szünetet tartanak és eközben egy-egy pohárka Calvadost fogyasztanak. Franciaország több részében vettem már részt olyan sokáig tartó és nagyon kiadós ebédeken, vacsorákon, amelyekhez foghatók csak Krúdy Gyula írásaiban fordultak elő itthon néhanapján. A franciák mindazonáltal – érdekes módon – Normandia lakóira fogják a fogások közötti snapszozás szokását. Rejtélyes – vagy nem is olyan nagyon rejtélyes – okból le trou normand-nak, szó szerint lefordítva normann lyuknak mondják, amikor az ebéd vagy vacsora két fogása közt felhörpintenek egy-egy pohárka Calvadost.
Halász Zoltán
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.