Ki ne ismerné a legendás, gyógyfüvekkel ízesített cseh keserűlikőrt, amelynek eredeti neve Carlsbadliquer Karlovarská Becherovka. A huszonegy gyógynövény kivonatát tartalmazó ital története 1805-ben kezdődött, amikor a karlsbadi Három pacsirtához címzett fogadóban maga Plettenberg Mietingen gróf, az akkori divatos előkelőségek egyike szállt meg. A gróf magával vitte Frobrig doktort, angol orvosát. A vendéglő tulajdonosa pedig nem más, mint Josef Becher volt, aki a fogadó mellett egy saját kis gyógyszertárat is működtetett. Frobrig unalmas óráiban ott talált felüdülést, miután kiderült, hogy mindkettejük szenvedélye a gyógyfüvek, az aromaolajok, és az alkohol keverése. Sokat kísérleteztek közösen, majd amikor doktor Frobrig elhagyta Karlsbadot, Becher egy gyűrött papírdarabkát talált az asztalon, amelyen ennyi állt: „Ez egész jónak tűnik”. A gyógyszerész-fogadós a következő két esztendőben szinte minden szabad percét annak szentelte, hogy a „jónak tűnő” új recepttel kísérletezzen; a gyógynövényeket szeszben áztatta, majd a kivonatot vízzel hígította, érlelte és szűrte. Az eredmény pedig az lett, hogy 1807-ben elkészült az eredeti gyomorkeserű receptje, és Josef Becher „cseppek” formájában el is kezdte patikájában árulni. Ezzel megszületett a Karlovy Vary Becherovka. Mind sikeresebb vállalkozását 1841-ig Becher maga vezette, és – természetesen – lakat alatt tartotta a pontos receptet. Az ital titkát csak fiának és örökösének, Johann Bechernek adta át, akiről később bebizonyosodott, hogy a recept kitűnő gyámja és emellett jó képességű vállalkozó is. A régi, elavult gépeket ugyanis korszerű berendezésekre cserélte, új gyárat épített és 1867-re a Becherovka gyártása nagyon felfutott. Az ital mai neve is Johanntól származik, aki egyébként megbízta sógorát, a karlsbadi Karel Laubot, hogy tervezze meg a jellegzetes lapos üveget a különleges címkével. Az áttetsző, halványsárgás ital alkoholtartalma 38 százalék. A fahéj dominanciája mellett ízét elsősorban a narancshéj, a szegfűszeg és a gyömbér határozza meg. A recept titkossága máig tart. Csupán két ember akad Karlovy Varyban, aki ismeri, de a cég még azt sem árulja el, hogy kik is ők. Csak a két „kiválasztott” léphet be a Drogikamr elnevezésű szobába, ahol az ital alapanyagát, a gyógynövényekből és fűszerekből álló keveréket hetente egy alkalommal készítik el. A gyógynövények és a fűszerek jelentős része külföldről érkezik, míg néhány növény csak Karlovy Vary körül található meg. Mivel a kivonatokat a legérzékenyebb gyógyszerészeti módszerekkel készítik, a különböző gyógynövények megőrzik eredeti hatásukat, így ez a likőr alkalmas különböző gyomorbántalmak, emésztési rendellenességek, diétás problémák kezelésére vagy enyhítésére. A készítés során a két szakember által kiválasztott növények keverékét zsákokba rakva egy héten keresztül áztatják alkoholban, a kivonatot tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb adalékokkal elegyítik. Az illatozó elixír 2-3 hónapig érik, ezt követően a külön tölgyfahordókban lévő nedűket összekeverik. Nem csoda, hogy az első időkben csak gyógyszertárakban árusították, majd a XX. század harmincas éveiben már szinte egész Európában ismerték az italt. Anatole France például a gyomor békességének, „csodatévő angyalnak” nevezte.