A Kaqun Hungária Kft.-t négymillió, a Kaqun Sport Kft.-t egy milió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A testület ugyanis úgy találta, hogy a két társaság a a Kaqun víz, valamint a Kaqun Sport víz elnevezésű termékek kapcsán tett azon kijelentései, melyek szerint "a víz mellékhatások nélkül jelentősen megemeli szervezetünk NK-sejtjeinek számát, így a vírussal, baktériummal fertőzött, illetve tumorossá vált sejtek elpusztításához több NK-sejt áll a szervezet rendelkezésére. Vélhetően fokozza a sejtes immunválaszt, valamint a fehérvérsejtek ölőképességének fokozódását eredményezi", illetve "a Kaqun Sport víz" segít a betegségek távoltartásában" gyógyhatás-állításnak tekintendők, így kereskedelmi kommunikációban való szerepeltetésük az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény előírásaiba ütközik, ezzel a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül.

Emellett a kétfajta vízzel kapcsolatban az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló EK-rendelettel [ellentétes módon tettek közzé egészségre ható állításokat a szervezet méregtelenítésével és az immunrendszer erősítésével összefüggésben, amely szintén a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül.

A két kft.-nek a GVH által most kiszabott bírságot 30 napon belül meg kell fizetnie. Ha ez elmarad, az alapkamat kétszeresére késedelmi pótlékot kötelesek fizetni.