A hatóság hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszerszennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. Jó hír, hogy a vizsgált fagylaltozók jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző, hűtő, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemeltek. A hűtéssel sehol nem volt probléma, a fagyalaltok hőmérséklete mindenütt megfelelő volt. A jó higiéniás állapotot támasztja alá az a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat is, melyek kiemelkedően jó eredményt hoztak: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolni valót.

Ugyanakkor takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság minden harmadik helyen volt. Közművekkel (áram, ivóvíz, szennyvíz) kapcsolatos hiányosságot két helyen találtak, az egyik helyen a személyzeti kézmosónál nem volt meleg víz, a másik helyen nem volt a WC előterében kézmosó. Műszaki feltételek hiányosságaként a személyzet létszámával arányos öltözők és személyzeti WC-k hiányát kell említeni. Nem megfelelően kialakított gyümölcsmosó hellyel vagy annak hiányával is találkoztak a felügyelők.

A fogyasztók megfelelő tájékoztatása is hagyott némi kívánni valót maga után. Az allergén információk és az azo-festék tartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya jellemző probléma volt, csakúgy mint az anyaghányad nyilvántartás megfelelő vezetése.

Pozitív tapasztalat viszont, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap vagy záros határidőn belül javították az üzletek. Végül tíz vállalkozást részesítettek határozattal figyelmeztetésben, és 15 esetben rendelkeztek a higiéniai feltételek rendezéséről, illetve az allergén információk jogszabálynak megfelelő feltüntetése érdekében. Bírságolás 9 esetben, 800 ezer forint értékben történt.

A fagyizók eredményei

A csokoládéfagyik érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is "átlagos" lett. Az eperfagyi felhozatal már nem volt ilyen kedvező, jócskán akadt "átlag alatti" termék is, amit aromaszegénység és jellegtelenség, azonosíthatatlan utóíz, és a szájban hagyott zsíros érzet jellemzett. A tesztelők - az összesített eredmények alapján - a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták - olvasható a közleményben.

Forrás: NÉBIH

A kedveltségi eredmények alapján négy fagylaltozóba bármikor visszamennének a NÉBIH munkatársai. Ezek a Várkávézó (Szigliget), a Bergmann Cukrászda (Balatonfüred), a Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) és a Nosztalgia Fagyizó (Fonyód-Bélatelep).

Vásárláskor mindenképp jót tudni, hogy akkor működik jól egy fagyizó, ha:

1. a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva és nem ér a hűtőtartomány fölé, ha láthatóan nem olvadt, és nem folyik, a nap nem süti;
2. a fagylaltadagolót minden gombóc után leöblítik, vagy minden tégelyben külön adagoló áll rendelkezésre;
3. az adagolókanalat nem szivacsra vagy mosogatórongyra ütögetéssel víztelenítik;
4. a tölcsért védik a portól, szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak;
5. kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére;
6. a fagylaltban nincsenek jégdarabok, és láthatóan jó állagú, nem olvadt;
7. a pultban van és látható a hőmérő, és a hőmérséklete nem emelkedett -8°C fölé.