Az ingatlanhirdetések között szerepel az a hirdetés, amelyben a pécsi Littke Palace-t kínálják eladásra. A szerényen csak „Eladó üzlethelyiség Pécs” cím alatt azonban nem akármilyen ajánlat olvasható. Az egyik legrégebbi magyarországi pezsgőgyárat árulják a hozzá tartozó ingatlannal együtt.

Koós Gabriella ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a meghirdetett 2,1 milliárd forint vételárért a francia pezsgőgyártás magyarországi fellegvárát jelentő 150 éves cég egészéhez, a Littke Pezsgőház Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-hez lehet hozzájutni.

Az 1859-ben létesült Littke pezsgőgyár a mai Magyarország területének második pezsgőgyára, a Magyarországon másodikként alapított pezsgőgyárat 1949-ben államosították. Az egykori Littke cég pincészetében és telepén újbóli pezsgőgyártás 1966-ban az Állami Pincegazdaságban indult el. A gyár neve Pannonvin Pezsgőgyár lett. A Pincegazdaság 1978-ban egyesült a Villány-Siklósi Állami Gazdasággal és Villány-Mecsekaljai Borgazdaság Kombinát néven működött tovább. A pezsgőgyár 1982-ben 11-féle palackos erjesztésű és 4-féle tankpezsgőt gyártott. 1990-ben a cég állami tulajdonú részvénytársaság lett.

A gyár 1996-tól svéd tulajdonba került, ekkor vásárolta meg a magyar származású svéd állampolgár Császár István, illetve az 1991-ben alapított Cézár Sütőipar és Kereskedelmi Kft.-je és Pannónia Cézár Kft. néven gyártottak pezsgőt. Tevékenysége szőlőtermesztéssel, borászattal bővült, és 2003 óta Cezar Winery Kft. néven működött. A társaság 2015-ben átmenetileg felhagyott a pezsgőkészítéssel, de két év múlva újraindították.

Kép: littkepalace.hu

A most eladásra kínált társaság 2013-ben jött létre a Cezar Winery kft. kapcsolt vállalkozásaként és 2015-ben vált külön, s ettől kezdve a svéd S Cezar Consult AB a tulajdonosa, amely – a vagyon 9 százalékával – a létrejövő Littke Pezsgőházhoz csatlakozott és a cég egyedüli tulajdonosa – a svéd céget Császár István mellett két további svéd magánszemély birtokolja. Az új társaság tevékenységi köre eléggé szerteágazó, – az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint – ingatlankezelés, vendéglátás, és kereskedő tevékenység éppúgy szerepel benne, mint csomagküldés, utazás szervezés vagy éppen a szőlőbor termelése.

A Cezar Winery – amelynek székhelye és mintegy 100 hektáros borászata a Zala megyei Nagyradán van - pedig igazi „szecskacég”, egy csomó minden mellett foglalkozik könyvkereskedelemmel, szerves vegyi alapanyag gyártásával, de médiareklámmal is, vagy takarítással, olaj gyártásával, konferencia szervezéssel, gépjármű kölcsönzéssel – szőlőbor termeléssel és desztillált szeszesital gyártással is.

Mit kap az új tulajdonos a 2,1 milliárdért?

A komplexumhoz tartozik egy 2017-ben épített, 600 négyzetméter alapterületű, 5 méter belmagasságú, 300 fő befogadására alkalmas konferencia terem. Ezen kívül Magyarországon az egyik leghosszabb, 2 km-es hosszúságú egybefüggő pincerendszer, amelyben télen-nyáron is 14 Celsius fokos a levegő hőmérséklete, valamint egy 40 fő befogadására képes a 170 négyzetméter nagyságú borkóstoló terem. A látogató központ alatt elnyúló pince 5 szintet foglal magába. Az utolsó előtti szinten található a két leghosszabb ágazata, az 1-1 km hosszú nyugati és déli ág, ezeken kívül több rövidebb ág található a földalatti „városban”. A pincejáratok hatalmasak és tágasak, hiszen régen szekerek és kocsik közlekedtek a járatok között. A pezsgőház étterem, valamint kávézó és ajándékbolt is a komplexum részét képezik. Az étterem felett van egy rezidenciai részleg, ahol 5 iroda és 11 szoba, 3 fürdőszoba található. Nemrég alakítottak ki egy szállodai részleget, ahol 15 - 2-3 ágyas - szállodai szoba van.

A Littke Pezsgőház Kft. 2019-es nettó értékesítési árbevétele az Opten adatai szerint 42,76 millió forint volt, adózott eredménye pedig 21,8 millió forint veszteség, ami csaknem megegyezik az egy, illetve két évvel korábbiakkal, némileg növekvő árbevétel mellett.

“Pár hete hirdetjük a céget, jóllehet a hirdetés megjelenése előtt is volt már érdeklődő. Az azóta történt megkeresések között vannak mind külföldi, mind belföldi befektetők egyaránt”- mondta lapunknak Koós Gabriella.

Kép: littkepalace.hu