Buda egyik legforgalmasabb csomópontjának szomszédjában, a Széll Kálmán tér, a Széna tér mellett, a Batthyány tér közelében nyithat új áruházat a Lidl.

A bolton már ott van a logó, a berendezéseknek kell megérkezniük és nyithat az üzlet, ám a pontos dátum, még nem ismert.

Az áruház kivitelezése befejeződött, a hatósági engedélyek beszerzése folyamatban vannak, az áruház megnyitása várhatóan 2020 ősz folyamán megtörténik. pontosabb információkat a későbbiek során tudunk közölni

- közölte a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) kérdésre a Lidl. Az 1200 négyzetméteres bolt az OTP Ingatlan beruházásában megépült társasház földszintjén lesz, tartozik hozzá egy 100 férőhelyes mélygarázs is.

A sűrűn lakott környéken lévő Csalogány utcai Lidl elsősorban a Batthyány téri  és a Széll Kálmán téri Mammutban lévő Sparoknak lehet a konkurenciája.

Évtizedes történetek

A bolt és a társasház építése évtizedes történet. A területet még 2009-ben adta el a fővárosi önkormányzat a Lidlnek, majd a boltlánc a telek egy tízezred részét tavaly visszavásárlási joggal továbbadta az OTP Ingatlan Zrt.-nek. Első körben a társasház és a bolt létrehozására szóló engedélyeket visszadobta az illetékes kormányhivatal, feltehetően a plázastop miatt. Majd 2016-ban azonban tulajdonszerzése miatt az OTP-leánycég adta be az engedélyt, az üzlet alapterülete pedig papíron az eredeti 2348+2949 négyzetméterről 1960 négyzetméterre csökkent. Ez utóbbi már alatta volt a kerületi építési szabályzatban szereplő 2000 négyzetméteres határnak.

A Lidlnek volt már hasonló, szintén évtizedes előtörténettel rendelkező boltberuházása, például az XI. kerületben, a Fehérvári út albertfalvai részén. Ott korábban vegyipari üzem állt a most épülő üzlet helyén. A cég újbudai önkormányzatnak 2014-ben írt levelében közölte, hogy 2008-ban talajcserét hajtottak végre a területen és talajvíz-kutatásokat végeztettek a Közép-­Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség kérésére. Utóbbi szervezet azonban újabb fúrásokat írt elő. A többéves engedélyeztetés végül 2018-ban átadták az üzletet, amelynek a közelében (1-3 villamosmegállóra) található több Aldi, egy Auchan, illetve Spar, CBA Príma és Spar is.