"Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön jelentette be a kormány döntését, amely szerint jövő év január 1-jén tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.

Az MTI több szolgáltatót is megkeresett, azonban többségük elzárkózott attól, hogy állást foglaljon a döntésről, jelezve, hogy részint a konkrétumok megismerésére várnak, részint azt mérlegelik, hogy ezzel az ellátás fenntarthatósága mennyire kerül veszélybe. Csupán Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója és Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője nyilatkozott nevét vállalva, mindössze annyit, hogy a döntés részletei még nem ismeretesek előttük, ezért a jogszabály konkrét szövege alapján tudnak érdemben reagálni.

A lakossági gáz- és áramár csökkentése 3,7 millió áramfogyasztó és 3,3 millió gázfogyasztó háztartást érint majd. A magyarországi villamosenergia-iparban jelenleg kilenc elosztói engedélyes társaság tevékenykedik. A piacon a jelentős európai energiaipari befektetők jelen vannak, így például a német RWE érdekeltsége az Elmű-Émász cégcsoport, a német E.ON-é a Dél-dunántúli, a Tiszántúli és az Észak-dunántúli Áramszolgáltató, a francia EDF-é a Dél-magyarországi Áramszolgáltató. A Mavir adatai szerint a nettó magyarországi villamosenergia-fogyasztás 2011-ben 36 358 gigawattóra volt, ebből az áramszolgáltatók értékesítése 12 888 gigawattóra. A háztartások villamosenergia-fogyasztása tavaly 10 879 gigawattórát tett ki.

Magyarországon a lakossági villamos energia átlagára 2011-ben adókkal együtt 0,168 euró volt kilowattóránként. Ezzel az EU-tagországok között a középmezőnybe tartozik, hiszen például Dániában 0,294 euró volt, Németországban 0,253 euró. Ugyanekkor Bulgáriában 0,085, Észtországban 0,101 euró.

A magyarországi gázpiacon nyolc egyetemes szolgáltatói engedéllyel rendelkező cég működik, a cégek befektetői között van a német E.ON és az RWE Gas International, a svájci Alpiq, a francia GDF Suez. A lakossági fogyasztóknak értékesített gáz átlagára 2011-ben köbméterenként 114 forint volt, az idén január és augusztus között pedig a havi átlagár 108,98 forint és 133,81 forint között alakult köbméterenként."