Az egyik nagyolvasztó hetekkel ezelőtti leállítása után, a múlt héten pénteken a Dunaferr arra kényszerült, hogy leállítsa a másik nagyolvasztóját is, mert a termeléshez szükséges koksz beszállítását évtizedek óta végző partner, a Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást. 

A társaság azt közlte, hogy a koksz - mint nélkülözhetetlen alapanyag - hiánya miatt bekövetkezett kényszerű leállás azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a cégnél.

A cégcsoport túlélésére az egyetlen esély, hogy a termelést fenn tudja tartani és rövid távon újra tudja indítani a nagyolvasztóit. Ehhez viszont a megfelelő mennyiségű és minőségű koksz beszállítására van szükség - egy héten belül. Ha ez nem sikerül, és a leállás elhúzódik, az elsősorban az újraindulás műszaki kockázatai és költségei miatt ellehetetlenítheti a Dunaferr működését.

A Dunaferrnél úgy gondolják, hogy közép- és hosszabb távon az állami beavatkozás jelentheti az egyetlen megoldást az egyik legnagyobb, 4500 munkavállalót foglalkoztató magyar iparvállalat túlélésére "az iparági krízishelyzetben". A tulajdonosi viszonyok rendezetlensége ellenére a cégcsoport számos partneri megállapodás révén biztosította működését és finanszírozását az elmúlt két évben, azonban az ukrán-orosz háború, az Európát sújtó energiaválság, valamint a logisztikai nehézségek mára olyan helyzetbe sodorták, amellyel a társaságcsoport egyedül képtelen megbirkózni.