Új adócsomagot kapunk augusztustól, amiben a fő szerepet a tranzakciós adó közel duplázása és a kamatadó 6%-os Egészségügyi hozzájárulással (eho) való kiegészítése játssza. A tranzakciós adó frissen, év elején került bevezetésre - akkor még kérdés volt, hogy vajon a bankokat érintő adóból az ügyfelek is kapnak-e. Mára a bankok közötti verseny az első hónapok utáni helyezkedést, átárazásokat követően nyugvó pontra jutott, így viszonylag alacsony a valószínűsége, hogy a többlet adóból a bankok magukra vállaljanak. De mennyi is ez a plusz teher éves szinten? A Bankmoitor.hu számításai szerint egy átlagjövedelemmel és bankhasználattal rendelkező magánszemélynél közel 5000 Ft. Az adónövekedés hatása ellen leginkább a bankkártyás fizetéssel védekezhetünk - írja a bankmonitor.hu.

Az év eleji tranzakciós adót illetően a bankok egymást figyelve gyakran újraárazták szolgáltatásaikat. Az első hónapok folyamatos változtatásai után azonban mára kialakultak egy bizonyos status quo. A Bankmonitor.hu megítélése szerint - mivel nincs olyan fizetési forgalmi pont, ahol ne terhelnének át valamekkora részt az adóból a bankok - gyakorlatilag semmi esélye nincs, hogy saját (alig látható) profitjuk terhére) az adóemelést viszont átvállalnák a bankok.

Így átlagos jövedelem és megtakarítások mellett akár 4-5 ezer forinttal is többet fizethetünk éves szinten számításaink szerint. A két fő tétel ebből az átlagosan 1800-1800 forintot kitevő készpénzfelvételi jutalék és a befektetett megtakarításaink kamatai után fizetett eho.