Sokan keresik nyár közepe óta a féléves matricát, de hiába. 2023-tól ugyanis többe kerülne 6 hónapra megvásárolni az autópálya-matricát, mint egész évre. Igény pedig bőven volt eddig rá, ezért is vezette be pár éve az összevont, akár 6 havi matrica vásárlási lehetőségét az autopalyamatrica.hu.

Lesz ötezerért egynapos matrica, pedig az autósok többsége szerint a háromnapos lenne ideális

Az egynapos matrica bevezetésének tényét és az úthasználók véleményét, igényeit is megvizsgálta az autopalyamatrica.hu. Egy nem reprezentatív, több mint 5000 felhasználó válaszaiból készült felmérésből kiderült, hogy az autópálya-használók 98 százalékának igénye lenne az egynapos matricára, ám ez sokmindentől függ. Lázár János minisztériuma el is árulta, hogy valóban várható a jövő évi 1 napos matrica. Bővebben >>>

Nem éri meg a havi matrica

2023-tól nem inflációkövető módon drágultak a matrica árak, a havi matrica személyautók esetében 8900 Ft-ra, azaz 71 százalékkal nőtt.

Azok, akik azonban nem követték aktívan a híreket év elején, igencsak meglepődtek, amikor rájöttek: több havi matricát egyszerűen nem éri  meg már megvenni.

Ugyanis míg egy egész éves országos matrica, ami ráadásul következő év január 31-ig érvényes 49 190 forint, addig 6 havi matrica ára 53 400 forint, 5 havi pedig 44 500 forint lenne.

Erre lenne a legnagyobb igénye az autósoknak

Az autopalyamatrica.hu statisztikai adatai alapján idén érzékelhetően megváltoztak a vásárlói szokások, az eladott D1 kategóriájú havi matricák keresleti aránya 7 százalékkal csökkent, míg az éves országos, vagy vármegyei matricák aránya több, mint 5 százalékkal nőtt.

A legnépszerűbb típus még mindig a 10 napos (heti) sztrádamatrica, ennek az eladási arányában nincs változás. Mint néhány hete kiderült, sokan választanák alternatívaként az egynapos-matricát is, ha árban megfelelő lenne.

Erre azonban senki ne számítson, ha be is vezetik 2024-ben, várhatóan közel azonos összegbe fog kerülni, mint a jelenlegi heti matrica.

Éves matrica évközben?

Szintén visszatérő kérdés, hogy az éves országos, illetve az éves vármegyei matrica ára arányosan csökken-e, ha év közben vásároljuk meg a matricát.

A válasz nem, de még ígyis megérheti. Ugyanis ha valakinek fix útvonalai vannak, akkor azzal is jól járhat, ha az éves vármegyei matricákkal matekozik, amelyek 2024. január 31-ig érvényesek.

Ezeket 10 napos matricával nyári, őszi utazás során kiegészíthetjük, és még így is kevesebbet fizetünk.