December 11-től a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a mostaninál gyorsabban és egyszerűbben lehet online értékpapírszámlát nyitni – mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Varga Mihály közölte, a fejlesztés célja, hogy Magyarországon állampolgári alapon mindenkinek legyen lehetősége gyorsan, kedvezményesen, biztonságosan értékpapírszámlát nyitni a MÁK-nál.

Az országban 5,8 millióan rendelkeznek ügyfélkapuval, őket hamarosan e-mailben értesítik az azonnali online értékpapírszámla-nyitás lehetőségéről.

A tárcavezető kiemelte, hogy a pénzpiacok egyik vezető elemévé vált a magyar állampapír, amely iránt a hazai lakosság erősen érdeklődik. Ennek köszönhető, hogy a múlt héten a lakosságnál tartott állampapírok értéke meghaladta a 10 ezer milliárd forintot.

Bugár Csaba, a MÁK elnöke elmondta, december 11-én reggel 6 órától indul az új rendszer. Az elektronikus értékpapírszámla megnyitása továbbra is a magyarország.hu portálon keresztül lehetséges, ahol az ügyfélkapun át lehet a számlanyitást kezdeményezni.

Varga Mihály az új feladatairól

A miniszterelnök kedden arról döntött: 2023. december 7-től a Gazdasági Kabinetbe összpontosulnak a legfontosabb gazdasági kérdések, ezen kívül össze is olvad a Növekedési és Versenyképességi Kabinettel. Eddig a Növekedési és Versenyképességi Kabinetet Nagy Márton, míg a Gazdasági Kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszter vezette.

Ebben lesz tehát a legnagyobb változás: ezután csak Gazdasági Kabinet lesz, amit Nagy Mártonra bíznak. 

Alakul viszont új kormányzati döntéshozó fórum a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért: a munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, és vétójoga lesz költségvetési kérdésekben és ezzel Varga Mihály a Portfolio tudósítása szerint élni is kíván: 

Élni fogok a vétójogommal, ha azt látom, az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van.

 

A változtatások értelmében a költségvetési munkacsoportot tagjai lesznek még:

 

  • Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter
  • és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

 

„A Kormányzati Költségvetési Előkészítő Munkacsoport hatásköre valamennyi jogszabály és a Magyar Közlönyben közzétételre kerülő kormányhatározat tervezetére és az azokat magában foglaló előterjesztésekre kiterjed. A Kormányzati Költségvetési Előkészítő Munkacsoport a Kormány döntéseinek költségvetési szempontú előkészítéséért felelős” – olvasható a határozatban.