A postai kód feltüntetését 2015. január 1. óta tette kötelezővé a Magyar Posta Zrt. az úgynevezett teljes megszemélyesítésű sárga, illetve fehér csekkeken. 2018. január 1-től annyi változás lesz, hogy már a nem teljesen megszemélyesített nyomtatványok esetén is mód lesz elhelyezni a vonalkódokat.

A QR-kódos befizetés használatához a befizetőnek le kell töltenie a posta iCsekk nevű alkalmazását okos telefonra, vagy tabletre. Az app le tudja olvasni a postai kódot, ezt követően online fizetésre alkalmas bankkártyával lehet átutalni a szükséges összeget. Az ügyletért a posta külön díjat nem számít fel.

Egy fizetési tranzakció során maximum 290 ezer forint összegű csekket lehet befizetni.

A megszemélyesítés esetei

  • alap megszemélyesítés a "Számlatulajdonos számlaszáma, neve" és "Számlatulajdonos ügyfélkódja" rovatok kerülnek kitöltésre mind a tőszelvényen és a feladóvevényen. További adatként szerepel a csekken egyebek között a tranzakciókód, a megszemélyesítőkód, az azonosító szám, és a számlatulajdonos ügyfélkódja, továbbá a sor-CDV és az output-kód,
  • részleges megszemélyesítés esetén az alap megszemélyesítés adatain felül a nyomtatványon további mező(ke)t lehet később (a befizetés előtt) adatokkal ellátni,
  • teljes megszemélyesítés esetén valamennyi adat - beleértve a megbízóra, összegre vonatkozó adatok teljes körét is - rákerül a nyomtatványra, további, utólagos adatfelvitel és kitöltés nem történhet.

Eddig lényegében lehetőségként létezett a szolgáltatók számára, hogy a csekkeknél ezt a készpénzmentes fizetési módot alkalmazzák, maguk döntöttek arról, hogy rárakják-e a papírra a QR-kódot - magyarázta lapunknak Somodi Bernadett, az EOS Faktor Zrt. értékesítési és marketing igazgatója.

E megoldás immár a nagy közüzemi-, illetve telekom szolgáltatóknál, bankoknál és biztosítóknál széles körben elterjedt - azoknál szereplőknél tehát, amelyek több ezer darab csekket állítottak ki egy adott hónapon belül. A QR-kód kötelező használata elsősorban a kisebb cégeknek lesz újdonság, e kör számára fejlesztésekre is szükség lesz a kódok előállításához.

A felhasználók szempontjából ugyanakkor továbbra is tetszőleges lesz a használata, de mivel minden csekken rajta lesz a QR-kód, valószínűleg többen kihasználják majd az elektronikus lehetőséget - vélekedett Somodi.

A postahivatalokban ugyanakkor nem szűkítik a sárga csekk felvételéhez szükséges kapacitást, éppen ellenkezőleg: sok helyen egyedi ablakokat alakítottak ki, hogy a kizárólag csekkes befizetéseseket rövidebb idő alatt tudják rendezni.

Pontot tennének az adatszolgáltatási ügyre

Azoknak a jelölés nélküli csekkeknek a befizetésénél, amelyek láthatóan közüzemi díjat tartalmaznak, nem kérnek személyazonosítást a postai dolgozók - világosította fel a Magyar Posta Zrt., a Magyar Időket. A nemrég hatályba lépett jogszabálymódosítás ellenére ugyanis sok sárga csekken nem szerepel az azonosítás alól mentes (M) vagy feltételesen mentes (FM) jelzés - ettől azonban nem kell megijedni a posta szerint.A hatósági összegekről - adó, pénzbírság és illetékek - szóló készpénz-átutalási megbízások esetén továbbra sem kell felmutatni a személyi igazolványt. Ezek a sárga csekkek a jobb felső sarkukban M jelzéssel kerülnek forgalomba.