Csok plusz néven 2024 januárjától új otthonteremtési támogatást indít a kormány – jelentette be az egy héttel ezelőtti rendkívüli kormányinfón Csák János kulturális és innovációs miniszter. A családokat megcélzó intézkedés nem titkolt célja, hogy minden kívánt magyar gyermek mielőbb világra jöhessen.

csok plusz tehát nem más, mint egy államilag kamattámogatott hitelkonstrukció, amely segítségével három százalékos kamattal hitel igényelhető, mégpedig a következő értékben:

  • egy gyermek után 15 millió forint;
  • két gyermek után 30 millió forint;
  • három gyermek után 50 millió forint.

A kamattámogatott hitelkonstrukciót várhatóan az ország egész területén igénybe lehet venni, azt azonban érdemes leszögezni: a kormány egyelőre nem rukkolt elő az új csok plusz részletszabályaival. A kormány november közepére ígérte a részletes csok plusz szabályozást, így adódhatnak még újabb, akár nagy meglepetéseket is okozó, jelenleg nem ismert feltételek.

Ugyanakkor már így is számos feltétel körvonalazódik a területért felelős tárca előzetes kommunikációja, valamint az Economx által megszólaltatott szakértők elemzései alapján.

Buktató 1. – a meglévő gyermek „nem válható hitelre”

Amennyiben a szülők gyermekeket vállalnak, és ők meg is születnek, csak abban az esetben kezdik el a gyermekek számával arányosan elengedni a tőke egy meghatározott részét a csok plusznál.

Azaz a csok plusznál minden bizonnyal szigorítás lesz, hogy a szülők a jövő évtől a meglévő gyermek, a meglévő gyermekek után nem igényelhetik.

A budapestiek sokszor csak 40 felett tudnak lakást vásárolni

Életkor alapján vizsgálva vidéken 25-34 éves kor között válhatnak ingatlantulajdonossá a fiatalok, míg Budapesten ez akár 10 évvel is kitolódhat – derült ki az otpotthon.hu és az OTP Bank közös kutatásából. Bővebben --->

Egyes szakértők szerint azonban várhatóan a már meglévő gyermekek is számítanak majd a hitelösszeg meghatározásakor. Például ha a családnak van már egy gyermeke és a szülők még egyet terveznek, a támogatott hitelösszeg maximum 30 millió forint lehet. Igen, itt van némi ellentmondás, amelyet egyebeket mellett november közepén fog tisztázni a kormány.

Buktató 2. – önerő nélkül nem érdemes próbálkozni

Ha valaki az első otthon megvásárlásához szeretné a csok pluszt igénybe venni, akkor minimum tíz százalékos önrésszel kell beszállnia az ügyletbe.

Másik lakásba költözésnél vagy bővítésnél pedig a családnak húsz százalékos önerővel kell bírnia, hogy kihasználhassa a legújabb támogatott hitelkonstrukció előnyeit.

A hitel törlesztési ideje egyébként opcionális lesz, várhatóan valahol 10 és 25 év között fog mozogni.

Ugyanakkor még nincs minden veszve: az első lakásvásárlók a csok plusz és a babaváró hitel kombinálásával akár önerő nélkül is vásárolhatnak majd maguknak ingatlant.

Kép: Getty Images / Arne Pastoor

Buktató 3. – itt megkérdezik, amit a nőktől általában nem illik

A csok pluszt alapvetően az édesanyák 41 koráig lehet igényelni. Csák János miniszter szerint azonban adnak némi átmeneti türelmi időt, és azok a nők is élhetnek a hitelfelvétel lehetőségével, akik igazoltan betöltötték a várandósságuk 12. hetét.

Buktató 4. – nincs mese, össze kell házasodni

Az eleve belépő kitétel a csok pluszhoz, hogy kizárólag házaspárok igényelhetik.

Az egyedülállók és az élettársi kapcsolatban élők számára nem lesz elérhető a program.

Buktató 5. – amit nem lehet csok plusszal vásárolni

A csok pluszt várhatóan telekvásárlásra például nem lehet felhasználni, ahogy minden bizonnyal a hétvégi ház és a nyaraló sem számít majd csok plusz kompatibilisnek. Itt, – a jelenlegi csok szabályokból kiindulva –, arra lesz érdemes figyelni, hogy a kiszemelt ingatlan a nyilvántartási rendszerben lakóház vagy lakás megnevezéssel szerepeljen, egyszóval lakhatásra alkalmas legyen.

Azt azonban érdemes ezen a ponton megjegyezni, hogy a csok plusz elődjével szemben ezúttal nem tesznek különbséget a vásárlásnál az új és a használt ingatlan között.

Az államilag támogatott hitel felvételét az állam a tervek alapján plafonhoz köti: ha a család az első otthonát vásárolja meg a csok plusz segítségével, az ingatlan nem lehet drágább, mint 80 millió forint.

Lakásbővítésnél vagy ha újabb gyermek születése miatt költözik nagyobb lakásba a család, abban az esetben 150 millió forint az értékhatár.

A családok várhatóan csak az ötezer fő feletti településeken élhetnek a csok plusz lehetőségével, ám ezen a területen egyelőre még sok a kérdőjel. Ugyanakkor a falusi csokkal kombinálva elérhető lehet az ötezer fő alatti településeken is.

+ 1 buktató – fűtetlen kajibában nem érdemes gondolkodni

Az eddigi csok programok alapján vélhetően elvárás lesz, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan megüssön egy bizonyos komfortfokozatot, például rendelkezzen fűthető helyiségekkel, és legyen benne lakószoba, fürdőszoba, illetve konyha.

A közműves villamosenergia-ellátás, szennyvízelvezetés és ivóvízellátás is minden bizonnyal alapelvárás lesz.

Az eddigiek alapján a hitelelbírálásnál az ingatlan hasznos alapterülete is meghatározó szempont lehet.

A csok plusszal akár önerő nélkül is lakáshoz juthatunk, az elemzők optimisták

Bár még nem ismertek a kormányzat által tegnap bejelentett új csok részletszabályai, a piaci elemzők már így is optimisták. Nemcsak a kormány demográfiai céljainak, hanem az ingatlan- és hitelpiacnak is nagy lökést adhat a csok plusz. Bővebben --->