Hongkong arról döntött, hogy a jövőben 2500 dollárt fizet az új szülőknek a gyermekvállalásért, hogy fellendítse a születési arányt. A hírhedten drága város lakói szerint azonban ez az összeg alig elég egy havi lakbérre – írja a CNN.

John Lee Ka-chiu hongkongi főminiszter arról beszélt szerdán, hogy 2026-ig minden megszülető gyermek után 20 ezer hongkongi dollárt, azaz mintegy 930 ezer forintot fizetnek a szülőknek.

A városállamban jelenleg 0,9 születés jut egy nőre, ami jóval a stabil népességhez szükséges 2,1-es arány alatt van.

A juttatás az új szülők számára nyújtott már meglévő adókedvezményeken felül jár, akik minden egyes gyermek után éves adókedvezményt, az újszülöttek után pedig extra levonást kapnak.

Ugyan az ajánlat gálánsnak hangzik elsőre, más ázsiai országok jóval kecsegtetőbb juttatásokat biztosítanak az újdonsült szülőknek: Szingapúrban például az első két gyermek után 8036 dollárt (közel 3 millió forintot) fizet az állam, míg a harmadik gyermek után további 9500-at (mintegy 3 és fél millió forint). Emellett négy hét apaszabadság is jár.

A lapnak több hongkongi lakos úgy nyilatkozott, hogy az új intézkedés nem fogja őket több gyermek vállalására ösztönözni, főként nem Ázsia egyik legdrágább városában.

Paul Yip Siu-fai, a Hongkongi Egyetem népegészségügyi professzora úgy nyilatkozott, hogy az egyszeri pénzosztás nem oldja meg a szülők hosszabb távú anyagi gondjait. Szerinte gyermeknevelésben és a gyermekek iskoláztatásában is támogatást kellene nyújtani.

A hongkongi kormány arra is ígéretet tett, hogy a gyermekes családok gyorsabban juthatnak állami lakáshoz, és hogy növelik a gyermekgondozási szolgáltatások kapacitását. Szakértők szerint azonban ez sem elég, hosszabb szülési és apaszabadságra volna szükség.

Hongkong elengedi a gyeplőt: csökken az ingatlanilleték

Hatalmas engedményeket jelentette be a kínai kormány: felére csökken az ingatlanok utáni illeték.
Bővebben--->