233 ezer család vette igénybe 2015 óta a csokot 754 milliárd forint értékben, kormány ma áttekintette a családtámogatási rendszert, hogy a mai piaci viszonyokhoz igazítsa – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kormányinfón. 

Emlékeztetett rá, hogy felmentek a kamatok, ezért megcsappant a városi csokra irányuló kereslet, ám továbbra is az a kormány célja, hogy a kívánt gyerekek megszülessenek.

Az 5000 fő feletti településeken csok plusz néven új, kamattámogatott hitelkonstrukciót vezet be a kormány. 

A hitel gyerekszám függvényében 15-30-50 millió forint lesz.

Kedvezményes kamatozású hitelről van szó, ez 3 százalékot jelent, az első közös otthon megvételekor elegendő 10 százalék önrész, más esetben pedig 20 százalék. A futamidő 10-től 25 évig terjedhet

– jelentette be a családtámogatásokért is felelős miniszter.

Az édesanyák 41 éves korukig élhetnek a lehetőséggel, de 2 éves átmeneti időszakban azok az náluk idősebb nők, akik igazoltan 12 hetes áldott állapotban vannak, szintén felvehetik. A hitelt telekvásárlásra nem lehet felhasználni. Az első közös otthon esetében, részben az infláció  fékezése érdekében is 80 millió forintos határt húztak meg. Lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetén nőhet 150 millió forintra ez az az értékhatár. Felújítás, bővítés esetén pedig 20 százalék önrészre lesz szükség.

További kedvezmény, hogy az első évben nem kell tőkét törleszteni, csak a kamatot fizetni. Ha megszületik a gyermek, akkor a hitelfelvevők egy éves hitelmoratóriumot kérhetnek. A második gyermek születése esetén, majd minden további gyermek után 10 millió forintot elengednek a tőkéből. 

Bejelentették azt is, hogy a falusi csoknál egységesítették a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás rendszert:  egy gyermeknél 1, kettőnél 4, háromnál legalább 15 millió forintra. Elhangzott az is, hogy a kormány ingyenes típusterveket tett elérhetővé az új házakra vonatkozóan.

A részletszabályok november közepéig lesznek meg. Akinek van már csokja, az is igényelheti, ám le kell zárnia a meglévő ügyletét, ugyanígy a falusi csok sem kizáró oka a csok plusznak. Felső költségvetési keretösszege nem lesz programnak – mondta Csák János kérdésekre válaszolva.

Zuhanás - Utoljára 2016-ban történt ilyen a lakáshiteleknél

A KSH elemzése szerint továbbra is a használt lakásra felvett hitelek dominálnak, de itt is csökkenést mértek. Az új lakás vásárláshoz igényelt hitelek száma 40 százalékkal esett, és a korszerűsítéseket és felújításokat is elhalasztja a többség. Bővebben >>>