A szerda esti rendkívüli Kormányinfón Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentette be az új otthonteremtési konstrukciót, a CSOK Pluszt, egyúttal közölte, hogy a programhoz kapcsolódóan a kormány ingyenes típusterveket is elérhetővé tett, hogy könnyítse az új házak építését.

Akár 50 milliót is fel lehet venni az új csokkal

A falusi rendszer marad, de az ötezer fő feletti településeken CSOK Plusz néven új, kamattámogatott hitelkonstrukciót vezetnek be. A hitel gyerekszám függvényében 15-30-50 millió forint lesz.
Bővebben

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mindehhez hozzátette, hogy ezeknek a terveknek az alkalmazásával akár egymillió forintot is meg lehet spórolni.

Az építész szakma elutasítja a típusterveket

Az Economx az elhangzottakra egy lakóházak tervezésével foglalkozó építészmérnököt reagáltatott, azt tudakolva, hogy mennyit tud spórolni egy építtető az ingyenes típustervvel, vagyis mennyibe kerül manapság piaci áron egy ház terveztetése építésszel.

Kiss Ildikó Adrienn konkrét összegeket nem említett, de elmondta, hogy a tervezési díj rendkívül változó, és igaz ugyan, hogy

létezik egy építészkamarai ajánlás a honoráriumra vonatkozóan, de azt valójában szinte senki nem tudja érvényesíteni, legfeljebb a sztárépítészek.

Az építészmérnök az ingyenes típustervekről kijelentette, hogy azokkal valójában nem lehet spórolni, mert az ilyen dokumentációt egy építésznek úgyis adaptálnia kell arra az adott helyszínre, ahol az ingatlan épül. Sőt, Kiss Ildikó Adrienn azzal egészítette ki mindezt, hogy 

„EGY MAGÁRA VALAMIT ADÓ ÉPÍTÉSZ NEM IS FOG TÍPUSTERV ALAPJÁN DOLGOZNI, VALAMINT A TÍPUSTERV ELKÉSZÍTÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ KOLLÉGÁKKAL SEM SZIMPATIZÁL A SZAKMA”.

Vagyis íme az építész válasza arra a kérdésre, hogy mennyit lehet spórolni egy típustervvel:

A tömör válasz: semennyit.

Kiss Ildikó Adrienn szerint azért mert drágább lett az ingatlanok kivitelezése, egy építkezéskor nem a tervezési díjon kellene spórolni. 

Érvek a mintatervek mellett

családi házak helyszíni adaptálásra alkalmas részletes tervdokumentációk a Nemzeti Mintaterv Katalógus weboldalán érhetők el díjmentesen 2021 óta. 

Az adatbázisban több mint száz családi ház terve között lehet böngészni, egy keresőben az alábbi szempontokat megadva.

  • Épületkategória, vagyis új ház építése, illetve kockaház átalakítása.
  • Szobák száma.
  • Tervezett alapterület.
  • A családtagok száma.

Nemzeti Mintaterv Katalógus tájékoztatója szerint a gyűjtemény a hagyományos alapokon nyugvó, ám a modern kor követelményeinek megfelelő, összesen 150 darab családi ház mintaterv-gyűjteménye, és az abban található tervek magas lakóminőséget biztosítanak, műszakilag ellenőrzöttek, illetve könnyen adaptálhatók a magyar települések arculatához.

 

Az ígéret szerint a Nemzeti Mintaterv Katalógus segítségével a magyar családok olcsóbban és gyorsabban szerezhetnek be szakmailag elbírált, építészetileg igényes tervdokumentációkat.

Ugyanakkor a lapunknak nyilatkozó építészmérnök szavait némileg megerősítve a Nemzeti Mintaterv Katalógus oldalán is hangsúlyozzák, hogy a típustervek építési telekhez, illetve településképi arculathoz való adaptálására építész közreműködésére van szükség.