A kormányzat új otthonteremtési támogatásával kapcsolatban Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője először is megjegyezte, az eddigi bizonytalan támogatási hírekhez képest nagy lökést adhat a jelenleg bizonytalanabb otthonteremtési céllal vásárlóknak csok plusz támogatási rendszere, amely fix három százalékos államilag támogatott kamattal kínál hitellehetőséget a családoknak, gyermekszámtól függően 15, 30 vagy 50 millió forint értékben. Az újra aktív vásárlóréteg az ideihez képest akár 10-20 ezerrel több lakástranzakciót eredményezhet 2024-ben a piacon – mutatott rá a szakértő.

Szerinte az aktívabb piac természetesen az árakra is kihathat. A Duna House várakozásai szerint ez legalább az infláció mértékével megegyező árnövekedést jelenthet a 2024-es piacon, így az eddig enyhén csökkenő, stagnáló árak újra felfelé indulnak. Az idei év hátralévő 2 hónapjában a már gyermekeseknek és a támogatással nem érintett vásárlóknak érdemes dönteniük. A kínálat jó a jelenlegi piacon és a meglévő támogatási rendszerek sokaknak még mindig jobb feltételeket biztosítanak, ráadásul idén a vevők közötti verseny is visszafogottabb a következő évi várakozástól – elemezte a rövid távú ingatlanpiaci kilátásokat Benedikt Károly.

A Credipassnál is optimisták a számokkal kapcsolatban, a cég magyarországi vezetője ezt többek között azzal is magyarázta, hogy az államilag támogatott hitelkonstrukciókat eddig is szerették és kihasználták a pénzügyi segítséget igénybe vevő ingatlanvásárlók, így a jelentősen bővített keretösszegek várhatóan az ingatlanpiaci bővüléssel megegyező mértékben a hitelpiaci volument is növelni fogják a következő évben.

Fülöp Krisztián elemzése szerint a jelenlegi csökkenő kamatkörnyezet ellenére is a háromszázalékos támogatott hitel jelentős pénzügyi segítséget jelenthet az ügyfeleknek. Egy kétgyermekes csok plusz 30 millió forintos hitelével számolva 75 000 forinttal kedvezőbb havi törlesztőrészletet jelenthet az új támogatási program, amellyel így összességében 18 millió forinttal kevesebbet kell visszafizetni a futamidő végéig a családoknak, a mai kamatokkal számolva - magyarázta a szakértő. A Credipass vezetője kiemelte azt is, hogy 50 millió forintos hitelösszeggel számolva és a megszületett második és további gyerekek utáni 10 millió forintos tőketartozás elengedéssel számolva jelentősen magasabb kedvezmények érhetőek el.

A Bankmonitor szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az első lakásukat vásárlók a csok plusz és a babaváró hitel kombinálásával önerő nélkül is vehetnek majd nagyértékű ingatlant.

Úgy számoltak, hogy mivel a 2024-ben induló csok plusz egy olyab kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos fix kamatú hitelkonstrukció lesz, ahol egy vállalt gyereknél 15 millió, kettőnél 30 millió, míg három gyereknél 50 millió forint igényelhető majd, így az első lakásukat vásárlók esetében a jövő évtől 20 százalék helyett 10 százalékos lesz a minimálisan elvárt önerő, tehát a babaváró hitel és a csok plusz kombinálásával akár saját megtakarítás nélkül is megvásárolható lesz egy 60 millió forintos ingatlan.

A 60 millió forint vételárú ingatlan esetében ugyanis 6 millió forint lesz számukra a minimálisan elvárt önerő összege, a lakáshitellel együtt igényelt babaváró hitelnek pedig a 75 százalékát veszik önerőként figyelembe a bankok, ami 7,5 millió forintot jelent - derül ki a Bankmonitor összefoglalójából. 

De nemcsak a gazdasági elemzők, az ingatlanpiaci szakértők is pozitívan fogadták a bejelentést

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője egyenesen úgy fogalmazott, hogy

a csok plusz rázhatja fel Csipkerózsika-álmából a lakáspiacot.

Alapvető különbség a mostani támogatási rendszerhez képest, hogy feltétel nélküli vissza nem térítendő támogatás nincs a csok pluszban, ugyanakkor a tőkeelengedésnek köszönhetően két gyermek vállalása esetén legalább háromszorosára, három gyermek esetén pedig duplájára nő a jelenlegi támogatás összege. Emellett a mostani információk szerint nem tesz különbséget az új és használt lakóingatlanok között a program

- fogalmazott a szakértő. 

Elmondta azt is, hogy két ok miatt sem kell rövid távon komolyabb drágulással számolni az ingatlanpiacon a csok plusz miatt.

Egyrészt a lakáspiacról az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. A csokos vásárlók pedig eddig is kevesebben voltak, mint a lakástámogatás nélküli vevők, ráadásul a jövőre hatályba lépő csok plusz már csak a gyermeket vállaló családok számára lesz elérhető. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a csok plusz alapesetben egy visszafizetendő kedvezményes hitel, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni mint egy vissza nem térítendő támogatást

- fogalmazott Balogh László. A szakember szerint habár a csok plusz árnövelő hatása korlátozott, de a lakáspiaci forgalmat közvetlenül és közvetve is élénkítheti.

A magas hitelkamatok miatt leállt a lakáspiaci körforgás, mert a hitelből vásárló vevők hiányában azok sem tudtak továbbköltözni, akik hitel nélkül, de a meglévő lakásuk eladásából finanszírozták volna következő otthonukat. Ha a CSOK Plusznak köszönhetően több ezer első lakásvásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci folyamatokat. Ezzel pedig azok az eladók is jól járhatnak, akik nem vesznek igénybe állami támogatást a továbbköltözéshez

– tette hozzá az ingatlan.com vezető elemzője. 

Korponai Levente, a money.com vezetője is aláhúzta, amennyiben az új támogatás mellett a Babavárót is igénybe veszi a gyermeket tervező házaspár, akkor nagymértékben javul a mozgástere az otthonválasztásban,

akár saját pénz nélkül is, hiszen a babaváró hitelt önerőként is használhatja a vásárláskor.

Kiemelte, hogy a jelenlegi csok-os támogatásra jogosultakat sürgeti az idő, ha szeretnék kihasználni a vissza nem térítendő támogatást és a meglévő gyerekekre igényelhető kedvezményes hitelt, hiszen erre csak az év végéig beadott igénylések esetén számíthatnak. A szakértők azt is elmondták, egyelőre csak a csok plusz sarokparamétereit ismertette a kormány, maradt bőven fontos nyitott kérdés, például az illetékmentesség további sorsa is ilyen, sok függ majd a novemberben megjelenő részletszabályoktól.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a szerdai kormányinfón jelentette be, hogy új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány csok plusz néven, a kabinet célja ugyanis továbbra is az, hogy minden kívánt gyermek mielőbb megszülethessen.

A kamattámogatott hitelkonstrukció az ország egész területén igénybe vehető, az 5 ezer lakosúnál nagyobb településeken akár a falusi csok-kal együtt is. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, 3 százalékos kamattal - közölte a politikus, igaz, a részletszabályokkal adós maradt.