Az elmúlt három hétben igen sokat változtak a körülmények. Az eurózóna adósságválsága immár rendszerszintűvé vált és ennek kezelése érdekében "döntő erejű" intézkedéseket kell hozni - figyelmeztet Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, aki az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) elnökeként beszélt az Európai Parlament pénzügyi bizottsága előtt.

A kisebb gazdaságokról ugyanis a nagyobb euróövezeti országokra is átterjedni látszik a krízis: több uniós ország államkötvénypiacán már egyértelműen érzékelhető a nyomás. Ennek kezelésére a nemzeti kormányok, hatóságok, valamint az európai uniós intézmények közös fellépésére van szükség. Minden további késlekedés súlyosbítja a helyzetet - hangsúlyozta Trichet.

Az európai pénzügyi stabilitási mechanizmusnak (EFSF) a jelenleginél rugalmasabbnak kellene lennie a döntéshozatalt és az alkalmazhatóságot tekintve egyaránt. Az, hogy az egyes intézkedéseknek 17 ország nemzeti döntéshozatalán kell keresztülmenniük, túlságosan lelassítja a folyamatokat - erősítette meg korábbi véleményét az ECB-elnök.

Mindemellett az európai bankszektor feltőkésítésére is szükség van - hangsúlyozta Trichet. Fontos, hogy a bankok lehetőség szerint maguk is tegyenek félre a nagyobb biztonság érdekében, akár a profit és a magas bankárfizetések rovására is.