Lázár sok újat nem árult el a 2016-os büdzsével kapcsolatban: sokadszorra is elismételte a tervezett adóintézkedéseket, vagyis  az szja egy százalékpontos mérséklését, a sertésáfa 5 százalékra való lefaragását, valamint a bankadó csökkentését. Lázár megemlítette a családi adókedvezmény emelését - amit egyébként már tavaly elfogadott az Országgyűlés. A kabinet végleges döntést hozott arról, hogy a reklámadó száz millió felett 5,3 százalék lesz - ahogy az a kormányjavaslatban szerepel. A százmillió forintos limittel a kkv-szektort akarta a kormány kivenni az adó hatálya alól - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő.

Az adótörvények részeként a dohánycégekre állandó adóként vetnek ki egészségügyi elvonást - ezt egyszeri 11 milliárdos bevételként idén írta elő a költségvetési törvény, a jövőben rendszeres lesz az elvonás - mondta Lázár János. (Borítékolható, hogy ez a többletteher megjelenik majd a dohánytermékek árában - a szerk.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból kiderült, hogy hiába is fogadja el a parlament júniusban a 2016-os költségvetést, ugyanis csak ősszel döntenek néhány állami illeték, eljárási díj csökkentésről. Hogy mely díjak csökkenjenek - erre tízmilliárd forintos keret áll rendelkezésre -,  a közvéleményt is megszondázzák.

A jövő évi költségvetést 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,6 százalékos inflációval tervezik. Az államháztartás hiányát az idénre tervezett 2,4 százalékról, a GDP 2 százalékára csökkentik.

A jövő évi költségvetésben 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben dolgozók béremelésére - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt elmondta, a béremelés - amelyről szerdai ülésén döntött a kormány - 43 ezer ápolót és 18 ezer orvost érint. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány 2,5 milliárd forintot szán a rezidensprogramból kikerülő fiatal orvosok bérének szinten tartására. Balog Zoltán beszámolt arról is, hogy az új budapesti kórház beruházásának megkezdésére egymilliárd forint áll rendelkezésre.