"Mi húzzuk az ország szekerét, nem hagyjuk, hogy lehúzzanak" vagy "nettó bérem 84 ezer, jövőre 74 200", illetve "csak az óraszámot emelik?" - ezek a feliratok is láthatóak voltak a szakszervezetek menetében, amely szombaton fél 12-kor indult el a Kossuth-térről - tudósított a hvg.hu. Mintegy négyszázan indultak el, de hamar ezerfősre emelkedett a létszám egy régi mentőt követve, melynek hordágyán egy csomag látható: oktatás és munka feliratokkal. A budai Clark Ádám térről ugyanakkor a rendőröket, katonákat és vegyipari dolgozókat tömörítő Magyar Szolidaritás Mozgalom indult el az MTA irányába, hogy kifejezze támogatását.

Az egyre duzzadó számú tüntető azért gyűlt össze, hogy tiltakozzanak a Munka törvénykönyvének e héten elfogadott módosításai ellen, továbbá a kormány oktatást, egészségügyet, munkavállalókat érintő intézkedéseire szeretnék felhívni a társadalom figyelmét. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) csütörtökön jelentette be, hogy Kockán az élted címmel demonstrációt tart szombaton Budapesten - írta az MTI.

A tüntetéshez négy nagyobb szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Liga Szakszervezetek és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csatlakozott, de jelen voltak a pedagógusok, a köztisztviselők, továbbá a bánya, energia és ipari dolgozók szakszervezetei is menetelnek "tisztességes munkát, béreket és életet" követelve.

Forrás: MTI

Ez a legelnyomóbb Munka törvénykönyve

A belvárosi Széchenyi téren, az MTA épülete előtt tartott demonstráción nem szakszervezeti vezetők, hanem közéleti szereplők szólaltak fel - tudósított az MTI.

Tamás Gáspár Miklós filozófus úgy fogalmazott, hogy a magyar szakszervezeti történelem egyik legsötétebb napja volt, amikor három szakszervezeti szövetség pénteken megegyezést írt alá a kormánnyal "az eddig legelnyomóbb Munka törvénykönyvét illetően". A filozófus hangsúlyozta, hogy szükség van a szakszervezeti egységre, mert "ma nem nagyon látok más erőt, ami a hazát megmenthetné".

Emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt népszavazás erősítette meg, hogy a "szociális jogokból nem engedünk". Hozzátette, az akkori ellenzék azt mondta, hogy a szociális jogok mellett áll.

A kormány szerint a tüntetők a régi rendszerek fennmaradásában érdekeltek

A kormány szerint szükség van az új munka törvénykönyvére és a munka világának újraformálására Magyarország újjászervezéséhez, megújításához - közölte a kormányszóvivői iroda. A kormány álláspontja világos: "akik ez ellen tüntetnek azok a régi, torz rendszerek fennmaradásában érdekeltek." Hangsúlyozzák, a kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló, illetve szervezet alkotmányos jogait.

Magyarországnak szüksége van egy új munka törvénykönyvre, amely segíti az új munkahelyek megteremtését, védi a meglévőket és a rugalmas munkavállalói formák megteremtésével növeli a foglalkoztatottságot. A régi elavult szabályozás helyett az új törvénykönyv Európa egyik legversenyképesebb munkajogi szabályozását hozza létre, és biztosítja a szakszervezetek működési feltételeit, valamint az új szabályozással megakadályozza a bércsökkentés lehetőségét - áll a közleményben.

Matolcsy távozását követelték a civilek

Délután az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport szervezett demonstrációt. A tüntetés szervezői egyebek mellett követelik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnali felmentését, egy hiteles pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló állandó válságtanács felállítását, valamint azt, hogy folyamatos tájékoztassák a nyilvánosságot a Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott tárgyalások részleteiről és eredményéről. A Matekból egyes címmel tartott demonstrációt a Széchenyi rakpart Képviselői irodaház előtti részére szervezték; a néhány ezres tömeg teljes egészében megtöltötte ezt az útszakaszt - tudósított az MTI.

A civil szerveződés követelései között szerepel az is, hogy a gazdasági válsághelyzet rendeződéséig az Országgyűlés ne fogadjon el semmilyen, a politikai-társadalmi berendezkedést lényegesen átalakító törvényt, mint például a választási eljárásról szóló törvényt, a köznevelési törvényt, a bíróságokról szóló törvényt, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot létrehozó törvényt.

A kormány három szakszervezettel megállapodott

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy megállapodást kötöttek az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Az érdekképviseleti konföderációk közül az eseményen az MSZOSZ, a LIGA és a Munkástanácsok vettek részt.

A SZEF viszont elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, hogy a kormánnyal, a munka törvénykönyve egyes részéről kötött megállapodáshoz más szakszervezeti konföderációhoz tartozó kollégáik a nevüket adták. Hangsúlyozták, hogy a megállapodást jelenlegi állapotában nem támogatja a magyar szakszervezeti mozgalom egésze.