A lapunk által megkérdezett piaci szakértők szerint gyorsan megoldódik Király Júlia utódlása. Vagy a tanácson belül jöhet egy átalakulás, de lehet, hogy kívülről érkezik pár héten belül az új tag.

Az eddigi tapasztalatok alapján azt feltételezhetjük, hogy a kormány gyorsan meg fogja oldani az utódlást - véli Árokszállási Zoltán, az Erste szakértője. Szerinte a lemondásnak persze negatív az üzenetértéke, de az átalakítással kapcsolatos indoklásról tud a piac, így abban nem volt már semmi meglepő. Részben emiatt sincs éles piaci reakció a bejelentésre, bár még enyhe negatív hatás azért lehet. Árokszállási szerint ugyanakkor ezt két dolog is felülírhatja: egyfelől az MNB vezetése által a múlt héten bejelentett hitelezési programnak a fogadtatása, ami amiatt tekinthető kedvezőnek, mert a befektetők kevésbé piackonform lépésre számítottak.

Másfelől most a nemzetközi hatások is kedvezőek, köszönhetően a japán jegybank élénkítési erőfeszítéseinek. A szakértő úgy látja, hogy a lemondásnak a kamatpálya alakulására, illetve a kamatdöntések indoklására nem lesz számottevő hatása, hiszen a tanácsban Király Júlia egyedül maradt, a többségi véleménnyel pedig nyilván nem tudott szembe menni. Nem emiatt, hanem a vártnál jobb élénkítési programnak köszönhetően lassan eltűnhetnek az év elején beárazott kockázatok az eszközárakból, emiatt az Erste szakembere szerint elképzelhető, hogy a korábbi kamatprognózisukat 4,75 százalékról 4-4,5 százalékra módosítsák.

Nem lesz akadálya az utódlásnak Török Bálint, a Buda-Cash elemzője szerint sem. Török úgy látja, hogy mivel most teljes egység alakult ki a tanácsban, az is elképzelhető, hogy kisebb létszámot fognak megcélozni, vagyis Király Júliát nem helyettesítik, vagy esetleg belülről kerülhet át valaki az alelnöki pozícióba.

Török Bálint szerint Király Júlia valós problémákat írt le, amire a közgazdász szakma figyel is, ám a közvéleményt valószínűleg hidegen hagyja a távozása. A tanács többi tagját pedig még meg is erősítheti saját politikájukról alkotott képükben, ilyen értelemben a hatás inkább a gördülékenyebb operáció irányába mutat és részben ennek is betudható, hogy elmaradtak a piaci reakciók. Török Bálint szerint jelképes a lemondás, ugyanis Király Júlia maradt egyedül, aki az új kurzus ellenzője volt.