Déli szomszédunk 26 darab orosz BTR páncélozott gyalogsági harcjárművet vesz Magyarországtól. 

A Magyar Nemzet információi szerint Magyarország azért válik meg a harcjárművektől, mert feleslegessé váltak a Rhein­metall Zalaegerszegen készülő Lynz (Hiúz) harcjárművei miatt. 

A magyar állam 2020 augusztusában írta alá a Lynx gyalogsági harcjárművek hazai gyártásáról szóló szerződést. A közel nyolcszázmilliárd forintos program keretében 218 Lynx gyalogsági harcjárművel szerelik fel a Magyar Honvédséget, amelyekből 172 darabot gyártanak le hazánkban.

A Magyar Honvédség még a szovjetektől megörökölt orosz államadósság kiegyenlítése fejében kapott 555 db BTR-80A-kat 1996 és 1999 között. A flotta egy részét 2006 és 2010 között felújították, a többség azonban már használhatatlan állapotban van.

A Szerbiának eladott harcjárművek egyenként tíz személy szállítására alkalmasak, éjjellátó készülékekkel és fejlett kommunikációs rendszerekkel is fel vannak szerelve. Jelenleg a Honvédség mellett a Terrorelhárítási Központ (TEK) használ még ilyen járműveket Magyarországon.

Kegyetlenkednek a szerb önkéntesekkel az orosz csapatok

Szerbia lakossága sok szempontból szimpatizál az oroszokkal, ezért a lakosság egy kis részét be tudták vonni az Ukránját érintő háborúba, miután a Wagner csoport egy ideig aktívan toborzott Belgrádban is, amiért komoly diplomáciai botrány robbant ki az orosz-szerb tengelyen. A részletekről ITT írtunk bővebben.