2024 januárjától több olyan változás is életbe lépett, amely a bérekhez, a bérszámfejtéshez vagy a szabadságok kiadásához kapcsolódik, ezeket szedte össze az RSM Hungary.

Szja-kedvezmények változásai

A 25. életévét be nem töltött fiatal csökkentheti az összevont adóalapjába tartozó egyes jövedelmeit a 25 év alatti fiatalok kedvezményével. A kedvezménnyel csökkenthető például a bérjövedelem, a megbízási díj, az őstermelői jövedelem, az egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelme, vagy vállalkozói kivétje.

2024-ban a kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 576 601 forint, ami 86 490 forint adómegtakarítást, teljes évre fennálló jogosultság esetén 6 919 212 forint, ami összesen 1 037 880 forint adómegtakarítást jelent.

Ha a munkavállaló jogosult a 25 év alatti fiatalok kedvezményére, azt a munkáltató, kifizető mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg annak részben vagy egészben történő mellőzéséről nem ad nyilatkozatot.

2024. január 1-jétől a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott gyermek után jogosultsági hónaponként a kedvezmény havi összege 66 670 forinttal emelt összegben vehető igénybe.

Január 1-jétől adóalap-kedvezményt érvényesíthet az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke vagy magzat után családi kedvezmény érvényesítésére jogosult. A kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatra, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően, az anya 30. életéve betöltését megelőző napon nyílik meg nyílik meg.

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege jogosultsági hónaponként legfeljebb a nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset összege, 2024-ben a kedvezmény összege legfeljebb jogosultsági hónaponként 576 601 forint, ami 86 490 forint adómegtakarítást, teljes évre fennálló jogosultság esetén 6 919 212 forint, ami összesen 1 037 880 forint adómegtakarítást jelent. A kedvezmény érvényesítését a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól.

Béren kívüli juttatások 2024-ben

Január 1-jétől a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások kapcsán a közterheket a kifizetőnek a továbbiakban nem a juttatás hónapjának kötelezettségeként, hanem a juttatás hónapját magában foglaló negyedév kötelezettségeként kell megállapítania.

Az év első napjától évente háromszor adható csekély értékű ajándék a magánszemélyeknek (nem csak munkavállalóknak, hanem bármely magánszemélynek), amelynek értéke juttatásonként nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát (26 680 forintot). A juttatás bruttó értékének 1,18-szorosát 15 százalék szja-t és 13 százalék szocho terheli.

Az egyszerűsített foglalkoztatás

2024. január 1-jétől az egyszerűsített foglalkoztatottak részére megállapított legkisebb órabér 1304 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott részére megállapított legkisebb órabér 1630 forint. A maximálisan kifizethető napi munkabér összege a minimálbér napi összegének kétszerese, tehát 2024-ban 24 540 forint. Az egyszerűsített foglalkoztatás után a munkáltatót terhelő közterhek 2024 januártól a minimálbérhez kötöttek, alkalmi munka esetén 2700 forint/fő/nap, mezőgazdasági/turisztikai idénymunka esetén 1300 forint/fő/nap.

Apasági szabadság

Január 1-jétől az apa gyermeke születése esetén legkésőbb a gyermeke születését követő, vagy gyermek örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig tíz munkanap szabadságra jogosult, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

A munkavállaló az apasági szabadság öt munkanapjára 100 százalék távolléti díjra, a hatodik munkanapjától a távolléti díj 40 százalékára jogosult.

Szülői szabadság

2024. január 1-jétől a munkavállalót gyermeke hároméves koráig negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg. A szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy a munkaviszony egy éve fennálljon. A munkavállaló a szülői szabadság tartamára a távolléti díj 10 százalékára jogosult.

Az idei évtől a szülő rendelkezhet a gyermekek után járó pótszabadság kivételének időpontjáról. A munkáltató a pótszabadságot és a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki, változás viszont, hogy erre vonatkozó igényét a munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.