Az interjú Sulyok Tamás köztársasági elnöki beiktatási ceremóniája előtt készült, így a beszélgetés első részében az új államfőről esett szó az M1 esti hírműsorában.

Sulyok Tamás felkészültsége vitán felül áll

Most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, kiszámítható, ismert, és a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak – mondta Orbán Viktor az exkluzív interjúban. A miniszterelnök hozzátette, hogy Sulyok Tamás fölkészültsége, szaktudása, tekintélye vitán felül áll. 

Nekem az a kitüntetés adatott meg, hogy mind a hét köztársasági elnökkel dolgozhattam miniszterelnökként is

– hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint az embereket érzelmileg is felkavarta, hogy Novák Katalin távozott a kegyelmi ügy miatt, ezért most úgy véli, egy stabil, nyugodt, kiszámítható elnök tudja leginkább Magyarország érdekét szolgálni.

Látogatóban Donald Trumpnál

A beszélgetésben kitértek arra is, hogy Orbán Viktor Donald Trump korábbi amerikai elnök meghívására az Egyesült Államokban járt.

Ő volt hosszú idő után az első olyan elnök, akinek az ideje alatt nem indult háború. Az elnöki működéséből tudjuk, hogy ő a béke embere, és most sem rejti véka alá a véleményét, világosan megmondta, hogy az a célja, hogy békét teremtsen az orosz–ukrán háborúban, mi sem szeretnénk mást, mint békét és tűzszünetet, ennek a lassan végtelenbe nyúló háborúnak a mielőbbi lezárását

– fejtette ki a Donald Trump békepárti politikáját méltató kormányfő, majd azt is megemlítette, hogy a korábbi amerikai elnöknek részletes tervei vannak a béketeremtésre vonatkozóan, és ezek az elképzelések egybeesnek hazánk terveivel.

Üzenet Joe Bidennek

Orbán Viktor kiemelte, a republikánusok értik, hogy most nagyon nehéz időszakát éljük az amerikai–magyar kapcsolatoknak, mert az amerikai kormányzat olyasmiket vár el Magyarországtól, amelyeket hazánk nem akar és nem tud teljesíteni.

Azt várják el, hogy mi is szálljunk be a háborúba, de mi nem akarunk beszállni a háborúba. Azt várják, hogy mi is mondjuk amit ők, hogy a migráció jó dolog, csak jól kell menedzselni, de szerintem rossz dolog és nem kell menedzselni. Azt várják el, hogy mi is támogassuk az LMBTQ jogokat, meg ezt az egész fölkavarodott tarka együttélési formarendszert, amit ők úgy szeretnek, de mi a családban hiszünk

– sorolta az amerikai–magyar-kapcsolatokat terhelő véleménykülönbségeket a kormányfő, aki kitért arra is, hogy demokrata amerikai kormányzat, mivel nem tud dűlőre jutni hazánkkal, le akarja váltani a magyar kormányt ezért nyíltan pénzt ad a baloldali ellenzéknek, médiának és civil szervezeteknek, hogy elérjen egy kormányváltást.

Mi szövetségesek vagyunk, nem szolgák

– szögezte le a kormányfő.

Ma az amerikai demokrata kormány és az Európai Unió vezetése, meg a legnagyobb európai uniós tagállamok vezetése egy húron pendülnek, háború párti kormányok. Donald Trump békepárti, Magyarország békepárti. Mindennek a mélyén ez a különbség húzódik meg

– így reagált Orbán Viktor arra, hogy Joe Biden egy nyilatkozatában diktatórikus politikával vádolta a magyar kormányt.