Egy házaspár az NDK-ban, állami ösztöndíjasként végezte el az egyetemet, mindketten ugyanarra a képzésre jártak, ugyanannyi ideig. Ám míg a házaspár férfi tagjánál – helyesen – kilenc félévet vettek figyelembe a nyugdíjnál szolgálati időként, addig a feleségnél ugyanarra a képzésre először csak hét, majd fellebbezés után nyolc félévet számított be a nyugdíj-adategyeztetést végző járási kormányhivatal - írja a 24.hu.

Másodfokon ezt a döntést helyben hagyta a fővárosi kormányhivatal is, és hiába fellebbeztek, a helyi közigazgatási és munkaügyi bíróság elutasította a benyújtott keresetüket. Ekkor a házaspár Farkas András nyugdíjszakértő segítségét kérte.

Az újabb eljárás során az derült ki, hogy az Oktatási Hivatal tájékoztatása, valamint a német egyetem visszaigazolása alapján valóban kilenc féléves volt a feleség egyetemi képzése is. Mivel ösztöndíjas képzésről volt szó, erről az Emmi irattárában szintén találtak dokumentumokat, amelyek ugyancsak a kilenc félévet támasztották alá. Ugyanez volt kiolvasható a korábban becsatolt leckekönyvből, valamint a diploma kiállításának dátumából is.

Mindezek alapján a törvényszék megsemmisítette a kormányhivatal korábbi, nyugdíj-adategyeztetési eljárásban hozott határozatát, és új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot és a feleség képzését is elismerték.

Jól is tették, ugyanis ha amiatt a fél év miatt lesz egy évvel több a nyugdíjszorzónál figyelembe vett évek száma, akkor az 2 százalék pluszt jelent a nyugdíjszorzónál.