Hétfőn meghaladta a tízezret a modern napelemes rendszerek létesítését támogató pályázatra, a Napenergia Plusz Programra beérkezett támogatási kérelmek száma, és biztosra vehető a további növekedés, hiszen az előregisztrációs körben 27 ezernél többen jelentkeztek a zöldenergia tárolását és termelését ösztönző kiírásra – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kérelmek feldolgozása folyamatos, a múlt hét elejétől sorra születnek a támogatási döntések is. A támogatói okirattal rendelkezők szükség esetén előleget hívhatnak le, az elosztó engedélyének birtokában a kivitelezők megkezdhetik a napelemek és energiatárolók telepítését.

Az első kifizetések így már a tavasz folyamán megtörténhetnek.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a kormány a családok beruházási költségeinek kétharmadáig kínál ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást a programban.

A mostanáig beérkezett kérelmekben jelzett átlagos igény az állami hozzájárulásra 4 millió forint alatt alakul. A 75 milliárd forintos pályázati keretösszegből tehát az előzetesen kalkulált mintegy 15 ezernél több háztartás fejlesztéseire is futhatja majd a minisztérium becslése szerint.

 

A napelemek önmagukban elláthatnák az ország áramigényét

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együttesen elérték a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt. Így megfelelő időjárás esetén a napelemek önmagukban megtermelik az ország ellátásához szükséges energiamennyiséget.