Az MVM számlázási folyamata jelenleg rendkívül bonyolult, ennek egyszerűsítése érdekében egységes informatikai rendszert hoznának létre az állami cégnél – írja a vg.hu.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a gazdasági bizottsági meghallgatásán beszélt arról a héten az Országgyűlésben, hogy már dolgoznak a számlázás átalakításán.

Tavaly nyáron lépett életbe új rendszer az MVM számlázási gyakorlatában, a kedvezményes tarifa mellé ekkor vezették be a lakossági piaci árat, az ügyfélév pedig innentől kezdve tér el a kedvezmény igénybevételének időszakától.

Ezt azonban nem sikerült tökéletesen összehangolni a gázszámlázási folyamatokkal, ez azokat érintette elsősorban hátrányosan, akik diktálják a fogyasztásukat.

Itt az elszámolás ugyanis úgy fest, hogy alkalmazkodik a felhasználás tipikus megoszlásához, ami nyáron alacsonyabb, télen pedig magasabb gázfelhasználást jelent.

fogyasztási szokások, illetve az egyes hónapok átlaghőmérsékletének váltakozása miatt azonban előfordulhat, hogy az aktuális, valós fogyasztás nem követi a jelleggörbe szerinti mennyiséget.

Az idén őszi enyhe időjárás miatt a fűtési szezon kezdete kitolódott, ezért a számlák nagyobb arányban tartalmazhattak versenypiaci árakat a kedvezményes helyett, ezért többek magasabb gázszámlát kaptak, amit annak ellenére is be kellett fizetniük, hogy alacsonyabb volt a tényleges fogyasztásuk

Az MVM ugyan utólag kompenzálja a különbözetet az éves kedvezmény mértékéig, azonban Lantos Csaba elismerte, hogy jogos a kritika, mivel így

az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek.

Az egységes informatikai rendszer létrehozásával igazságosabbá akarják tenni a számlázást: a miniszter érdekes felvetésnek nevezte, hogy először a lehetséges éves kedvezményes mennyiséget számlázzák ki a fogyasztónak, és ha ez kimerült, csak utána számítsák fel a piaci árat.

 

 

 

Brutális összeggel száll be az MVM a költségvetésbe

Az MVM által befizetett pénz kisegíti a költségvetést. Bővebben --->