A piacnak muszáj volt alkalmazkodnia a Mol-csoporthoz, mint az ország legnagyobb szereplőjéhez – mondta az Indexnek a holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter annak kapcsán, hogy a vállalat két lépésben emeli januárban az üzemanyagok árát a jövedéki adó növekedése miatt.

A szakértő szerint piacformáló hatása lett a Mol-csoport döntésének, így a jövedékiadó-emelés elosztva érvényesül szinte a teljes üzemanyagpiacon.

Bujdos Eszter szerint voltak olyan benzinkutak is, amelyek egy részletben, 41 forinttal emelték meg a benzin és a gázolaj árát, azonban január másodikára kénytelenek voltak korrigálni. Az egyik diszkonthálózat viszont például nem érvényesítette még a 20 forintot sem, mindössze 16 forinttal emeltek.

Összességében december végéhez képest 20 forintos emelkedés látható a piacon

– összegezte az adatokat a holtankoljak.hu ügyvezetője.

A portál adatbázisa szerint így kedden átlagosan a benzinért 561, míg a gázolajért literenként 598 forintot kellett fizetni, ezek lehetnek a bázisárak az idei évhez. 

Bujdos Eszter szerint a továbbiakban egy csökkenő trend jöhet az árakban, viszont ezt kompenzálja majd a január közepén érkező újabb 20 forintos emelés.

Akár 70-80 százalékos áremelkedés is jöhet a kutakon - állítja a Mol elnök-vezérigazgatója

A Mol elnök-vezérigazgatója hatalmas tévedésnek tartja, ha egy kormány azt gondolja, hogy a piac minden lépését képes szabályozni. Bővebben --->