A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők mindegyike a 25 bázispontonként haladó kamatcsökkentési ciklus folytatását várja az MNB monetáris tanácsának jövő keddi ülésétől. Abban is nagyjából egyetértenek a szakértők, hogy a hazai gazdaság fundamentumai alapján 4 százalékos szint közelében véget fog érni a tavaly augusztusban indított lazítási ciklus. Amiben viszont eltérőek a vélemények, az a Federal Reserve monetáris irányváltásának ütemezése, illetve annak lehetséges hatásai. Egyesek szerint ez jövőre az MNB részéről is kamatemelési sorozat beindításához vezethet, mások a magyar gazdaság fundamentumainak javulása miatt arra számítanak, hogy csökkenni fog az ország kockázati besorolása, ezért stabil szinten tudja tartani az alaprátát a jegybank.

Volatilisebb lett a forint

Nem látszik érdemi inflációgyorsulás kockázata − mondja például Nyeste Orsolya, az Erste szakértője, aki szerint ha ősszel lesz további 10 százalékos gáz- és áramárcsökkentés, akkor a jövő évi infláció is alacsonyabb lehet a korábban jelzettnél. Bár az első negyedéves GDP-adat a vártnál jobb lett, a növekedés szerkezetét mutató statisztikai bontás azt jelzi, hogy a fellendülés törékeny. A beruházások továbbra is csökkenő pályán vannak és főbb exportpiacaink felől sem érkeznek pozitív hírek. Nyeste ezért azt mondja, hogy a fundamentális kép a kamatcsökkentések folytatásának irányába mutat. A külső piaci környezetben azonban voltak érdemi változások az eltelt egy hónapban.

A Fed eszközvásárlási programjának leállításától való félelmek nőttek, erősödtek a kockázatkerülésre utaló jelek. Jóval volatilisabb lett a forint, emelkedtek a kötvénypiaci hozamok is. Mindezek várhatóan még nem gátolják meg a keddi kamatvágást, de jelzik, hogy már nincs messze a ciklus vége. Nyeste továbbra is 4 százalékra várja a kamatcsökkentések alját és arra számít, hogy az év végéig a Fed lassítja az eszközvásárlásokat − konszolidált módon, a fundamentumok javulásával párhuzamosan. Idén vélhetően még nem kerül sor a program teljes leállítására, és valószínűsíthetően a kockázatérzékelés sem emelkedik oly mértékben a piacokon, ami a korábbi kamatcsökkentések gyors visszavételére kényszerítené a jegybankot.

Enyhe emelésre is sor kerülhet

A globális hangulatromlás és a fejlett piaci hozamemelkedés ellenére Gabler Gergely, az Equilor szakértője is úgy véli, hogy még nem áll meg az MNB a ciklusban, de közeledik a kamatcsökkentések vége, hiszen minél inkább közelít a kamatszint a fejlett országokéhoz, a piac annál érzékenyebb lesz a vágásokra. A következő döntés után arra számít Gabler, hogy indikációt ad a jegybank a lazítási ciklus végéről − várhatóan 4 százalékon fejeződhet be a jövő hónapban. (A határidős kamatlábak alapján a piac is 4-4,25 százalék körül várja a ciklus végét.) Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője is úgy véli, még a harmadik negyedévben 4 százalékon áll meg a jegybank − sőt szerinte jövőre enyhe emelés jöhet a fejlett piaci hatások, elsősorban a Fed eszközvásárlásának vége miatt. A szakember arra számít, hogy jövőre az infláció is enyhén emelkedik.

Oszlay András, a Takarékbank makroelemzője szerint tartós maradhat a 4 százalékos szinten megálló kamat. A Fed politikája miatt arra már nincs esély, hogy ez alá menjen a jegybank, örülhetünk, ha sikerül ezen a szinten megtartani. Ha javul Magyarország kockázati megítélése − ami szerinte piaci alapon javulhatna −, akkor stabil maradhat mind az árfolyam, mind pedig az alapkamat, vagyis nem kényszerül jövőre a jegybank szigorításra. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője úgy látja, hogy van esély 4 százalék alatti kamatra is, valahol 3,75 százalék környékén lehet a ciklus alja. Mivel azonban jövőre beindul egy érezhető infláció, a reálkamat-környezetben Magyarország teljesen elveszítheti a kamatelőnyét, mindezek nyomán 2014-ben akár egy kamatemelési ciklus is kezdetét veheti.