A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.

A bank közleménye szerint a Fundamenta ezentúl az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel. Az MBH Bank célja, hogy a tranzakció nyomán az MBH Bank a Fundamentával kiegészülve a hazai megtakarítási és jelzáloghitel-piac vezető szereplője legyen.

A most zárult tranzakció előzményeként 2023 novemberében írt alá részvényadásvételi megállapodást az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonrészének megvásárlásáról a korábbi nagytulajdonossal, a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-val (BSH), illetve a két kisebbségi tulajdonossal, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-val és a német Wüstenrot & Württembergische AG-val.

A mai napon a hivatalos jogi aláírási folyamat után Dr. Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója és Mike Kammann, a BSH AG igazgatóságának elnöke aláírta a tranzakció zárásának megerősítéséről szóló nyilatkozatot.

Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelent: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik.

A közlemény szerint az MBH Bank stratégiai célja az ügyfélbázisának fiatalítása és a fiatalok hatékony megszólítása, amelyet a tranzakció nyomán a bankcsoporthoz kerülő ügyfélállomány nagymértékben támogat.

Megújult zöldülő alapokkal erősít az MBH Csoport

Az MBH Csoport a „Fenntartható Jövő Bankja” programja keretében megújította a fenntarthatóságot támogató befektetési termékkínálatát, így az MBH Zöldülő Vállalatok Részvény Alap és az MBH ESG Új-Energia Részvény Alap is megújult feltételekkel érhető el.