Az Európai Bizottság úgy találta, hogy az intézkedés összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal, mivel a termelési támogatás csökkenő trendet követ, és Magyarország kötelezettséget vállalt a bányabezárás társadalmi és környezeti hatásait enyhítő kísérőintézkedések meghozatalára - közölte a testület.

A versenyképtelen szénbányák bezárását elősegítő állami támogatásról szóló 2010/787/EU tanácsi határozat bizonyos feltételek mellett engedélyezi a széniparnak nyújtott azon támogatásokat, amelyeknek célja, hogy megkönnyítsék a versenyképtelen kőszénbányák 2018 decemberéig történő bezárását - áll a közleményben.

A márkushegyi bányát a Vértesi Erőmű Zrt. üzemelteti, a bánya villamosenergia- és hőtermelés céljára használt szenet termel. A szén kitermelése 2014 végén lezárul.

A közlemény megemlíti: Magyarország által bejelentett bezárási terv (a tanácsi határozattal összhangban) a termelési költségek fedezéséhez nyújtott támogatás teljes összegének fokozatos csökkenését eredményezi. Emellett a terv a széntermelés környezeti hatásait enyhítő intézkedéseket is tartalmaz. Magyarország arra is kötelezettséget vállalt, hogy támogatást nyújtson a munkájukat elveszítő bányászoknak a visszailleszkedéshez, vagyis ahhoz, hogy a széniparon kívül találjanak új állást.