Lázár János építési és beruházási miniszter kedden közös sajtótájékoztatót tartott Debrecen polgármesterével, amelyen a Mandiner tudósítása szerint bejelentette, hogy minden bérlet megszűnik a vármegye- és országbérleten kívül.

A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy ezzel megszűnik a kedvezmények nagy része, 65 kedvezménytípusból mindössze 22 marad.

14 év alatt és 65 év felett mindenki számára díjmentessé válik a közösségi közlekedés, illetve a 90 százalékos kedvezmény kategóriában utazóknak is ingyenessé teszik a tömegközlekedést Magyarországon. Az oktatásban és egészségügyben dolgozóknak, valamint a 14 és 25 év közöttieknek korlátlan utazást biztosítanak 50 százalékos kedvezménnyel.

A közalkalmazottak számára megszűnik a pecsételős rendszer, egy regisztrációt követően korlátlanul igénybe vehetik a kedvezményes utazás lehetőségét.

Kép: MTI Fotó, Vajda János

Lázár János úgy fogalmazott, hogy a kormány nem szeretné sem az agglomeráció lakosságát, sem a fővárost és a főpolgármestert sem „szivatni”, de

ha Karácsony Gergely elalszik, elbambulja a számlák kifizetését, attól nehéz eltekinteni.

 

A miniszter azt a javaslatot tette a fővárosnak, hogy akkor állnak készen elfogadni a fővárosi bérleteket a Volán és HÉV-járatokon, amennyiben a főváros minden általa működtetett közösségi eszközön elfogadja a vármegyebérleteket, illetve országbérleteket.

Lázár két új jegytípust is bejelentett: a vármegye24 990 forintba, a Magyarország24 pedig 4990 forintba kerül majd márciustól.

2023 decemberében kerültek nyilvánosságra olyan információk, hogy megszűnhet az egységes Budapest-bérlet, így külön bérletet vagy jegyet kellene vásárolni a főváros közigazgatási határán belül a MÁV és a Volán járataira, valamint a HÉV-ekre. A BKK azonban december végén már azt jelentette be, hogy sikerült megállapodni az ügyben, így nem szűnik meg a bérlet. A MÁV azonban közleményben úgy reagált, hogy március 1-jétől mégis megszűnik a Budapest-bérlet.