A Somogy megyei Kadarkúti-Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulás 600 millió forintot nyert a döntően uniós finanszírozású pályázaton gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelésére még 2013-ban. Arról viszont csak az utóbbi években kerültek elő információk, hogy a projekt során történhettek szabálytalanságok - írja a Népszava.

Egy helyi képviselőnek közérdekű adatigénylés nyomán ismerte el a Kadarkút jelenlegi jegyzője, hogy a társulás az érintett projektben szerződést kötött a Pro-Polis 36 Kft.-vel. A lap birtokában lévő iratok szerint kétféle feladatot bíztak a cégre. Egyfelől a pályázattal kapcsolatos jogi tanácsadással bízták meg 2013-ban, összesen 7,48 millió forint értékben. Emellett egy tanulmányt is megrendeltek a cégtől 3 millió forintért.

A cégnyilvántartás szerint a Pro-Polis 36 Kft.-t – egyszemélyes cégként – néhány héttel a jogi tanácsadási szerződés megkötése előtt alapította Horváth Zsolt, aki ekkor a társulás egyik tagjának, Kadarkútnak volt a jegyzője. Ráadásul a fellelhető iratok szerint éveken át a társulásban is voltak feladatai, korábban munkaszervezet vezetőként és bizottsági tagként előkerül neve. Ugyanakkor a vonatkozó jogszabályok szerint jegyzőként nem is lehetett volna egy gazdasági társaság ügyvezetője.

A kétségeket ébresztő megbízások ügye a településen először 2020 őszén bukott ki. Épp ekkor döntött úgy Horváth Zsolt, hogy átalakítja a cégét: felesége lett az ügyvezetője a később megszüntetett vállalkozásnak. Ezután közös megegyezéssel kérte munkaviszonya megszüntetését, amit Karsai József, Kadarkút fideszes polgármestere el is fogadott.

Szalontai András a kadarkúti önkormányzat jegyzője szerint az ügyek „jelentős ténybeli tévedéseken alapulnak, önmagában abszurd felvetéseket tartalmaznak”, de részleteket nem közölt. Arról, hogy a jegyző vállalkozása és megbízása felveti az összeférhetetlenség gyanúját, Szalontai András azt írta: ezt a helyzetet elődje jogszerűen megszüntette, a kistérségi kifizetések pedig igazolt ellenszolgáltatásért történtek.