A kormány még július 1-től vetett ki több különadót, hogy büntesse azokat a cégeket, amelyek „extraprofitra” tettek szert az elmúlt időszak válságában. Így különadót vetettek ki a kőolajtermékek finomításával foglalkozó cégekre is, mivel Magyarországon jellemzően az Ural típusú orosz olajfajtát dolgozzák fel, amely jóval olcsóbb, mint a Brent (25-35 dollár között mozog a diszkontálás a hordónkénti árnál).

Az eredeti rendelet szerint a kőolajtermék-előállító cégek esetében a 2022. és a 2023. adóévre vonatkozóan a különadó önadózás útján történő megállapítását vezették be. A különadó alapja az Oroszországi Föderációból származó kőolaj bekezdés szerint meghatározott világpiaci árkülönbözete. Ezt eddig 25 százalékos adókulccsal terhelték.

Viszont szombaton – amellett hogy a kormány korlátozta a 480 literáras benzin- és dízelvásárlók körét – most ezt az adókulcsot is megemelte: augusztus 1-től már 40 százalékot kell fizetni az árkülönbözet miatt – derül ki a Magyar Közlönyben közzétett rendeletből.

Ez a különadó-emelés most épp azt a Mol-t érinti a legjobban, amely kérte, hogy szűkítsék azok körét, akik hatósági áron tankolhatnak. Ráadásul az olajtársaság épp most állítja le legfontosabb feldolgozóüzemét, a százhalombattai Dunai Finomítót