2020. januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,6 százalékkal haladta meg az előző évt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 13,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a hivatal.

Eszerint 2020. januárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,6 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,9 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,7, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,6 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 13,8 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (20 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (19 százalék), a bútor-, műszakicikk- (9,7 százalék), a használtcikk- (9 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (7,6 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben (3,5 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 1,4 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 27 százalékkal emelkedtek.

A hónapban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 945 milliárd forint volt.