Április 16-án, ünnepélyes keretek között előszerződést írt alá a száz százalékban magyar tulajdonú Quadron Kibervédelmi Zrt. és a szaúd-arábiai piac egyik legdinamikusabban fejlődő szereplője, a Smartcyber Security Solutions Co. Ltd a HEPA budapesti székhelyén. 

Az akvizíciónak köszönhetően a hazai kiberbiztonsági export hatalmas lendületet kaphat a Közel-Keleten. 

Kifektetések ösztönzése

„A külföldi piacra lépés egyik lehetséges, gyors és hatékony módszere egy növekedés előtt álló, helyi piaci szereplő kiválasztása, átvilágítása, megvásárlása és integrálása” – hangsúlyozta Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményeként a HEPA célja, hogy professzionális szolgáltatásokkal és ösztönző eszközökkel segítse a magyar vállalkozások külföldi piacra lépését.

A Nemzeti Exportstratégiában meghatározott célokkal összhangban támogatja a magyar vállalkozásokat külpiaci lehetőségeik feltárásában, a külföldi megjelenésben, a magyar export és a „kifektetések” sikerességében.

Feltörekvő térség

„A Közel-Kelet az utóbbi években kiemelkedő fejlődésen ment keresztül, az új világot meghatározó különféle innovációk és technológiai trendek egyik központjává vált, és ez igen vonzó helyszínévé tette az új ágazatok és a nagyvállalatok számára a térséget. A közel-keleti kormányzati szervek és nagyvállalatok kimondottan előnyben részesítik az európai szakemberekkel való közös munkát és tapasztalatcserét, a térség fejlődése pedig számos szektorban eredményezte az európai cégek sikeres piacra lépését” – tette hozzá Jenei Gábor.

A szaúd-arábiai kormány, felismerve, hogy a több milliárd dollár értékű kiberbiztonsági iparág alapvető szerepet játszik a digitális infrastruktúra védelmében és az érzékeny információk kibervédelmi fenyegetésektől való megóvásában, az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtott végre a kiberbiztonsági szektorban annak érdekében, hogy biztosítsa a kritikus infrastruktúra, a kormányzati hálózatok és a személyes adatok védelmét. A legutóbbi ilyen, a szaúdi LEAP konferencián történt központi bejelentés alapján 12 milliárd dollár értékben indítanak el kiberbiztonsági fejlesztéseket

– mondta el Gulyás Péter a Quadron Zrt. Csoportszintű vezérigazgatója.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően számos olyan hatóság és szervezet helyezte fókuszába a kiberbiztonságot a közel-keleti országban (NSA – a kiberbiztonság központi hatósága, CITC - Kommunikációs és Információs Technológiai Bizottság, SAMA – Szaúdi Központi Bank), ami létjogosultságot és dinamikusan növekvő piacot teremtett a kiberbiztonsági szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatoknak.

A szaúdi cég

Ebben a kedvező környezetben alapította 2019-ben a Smartcybert Ali Alnasser, a szakmájában igencsak elismert, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező kiberbiztonsági szakértő. A Smartcyber széleskörű kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínál, amelyek kifejezetten az üzleti és kormányzati szervezetek igényeire szabva készültek és szinergiában vannak a Quadron nemzetközi portfóliójával. 

Szolgáltatásaik között szerepel az audit, kockázatelemzés, behatolás- és sebezhetőségi vizsgálatok, biztonsági felügyelet, valamint biztonsági tudatossági képzés. A Smartcyber elkötelezett amellett, hogy élvonalbeli megoldásokat biztosítson, amelyek megfelelnek a helyi piac egyedi kihívásainak és nemzetközi terjeszkedés is a fő fókuszában van.

A vállalat felvásárlása és integrálása hazai munkatársainak nemzetközi karrierlehetőséget kínál, a cég certifikációi és elmúlt 10 évben sikerrel leszállított project-referenciái pedig megfelelő támogatást nyújtanak a Quadronnak a szaúdi kiberbiztonsági piacra történő gyors és hatékony piacra lépésben és a hazai kiberbiztonsági szolgáltatás export gyors fellendítésében, és további partnerségek és szoros üzleti együttműködések kialakításában” – emelte ki Gulyás Péter.

A hazai cég

A Quadron Kibervédelmi Zrt. egy 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalat, amely élen jár a kiberbiztonsági és fejlett adatelemzési megoldások területén. A cég 10 éve alakult Budapesten, és az elmúlt 8 évben aktívan jelen van a közel-keleti piacon is. 2023-ban kezdte meg a szaúdi piac feltérképezését, ahol jelentős piaci lehetőségeket azonosított.

A vállalat küldetése, hogy innovatív kiberbiztonsági megoldásokkal védje a digitális infrastruktúrákat és az érzékeny adatokat, valamint fejlett analitikai megoldásokkal hozzájáruljon a digitalizáció terén az értékteremtési folyamatokhoz. A Quadron szolgáltatási portfóliója magában foglalja a kiberbiztonsági auditálást, a kockázatkezelést és az incidenskezelést, valamint a tanácsadást, az auditokat, illetve a fejlett analitikát. A vállalat elkötelezett a folyamatos fejlődés és az ügyfelek igényeinek magas szintű kiszolgálása mellett.