BKIK egy évvel ezelőtt indított speciális tanácsadását több mint száz budapesti vállalat vette igénybe eddig, elsősorban kereskedelmi cégek, vendéglátóhelyek, feldolgozóipari cégek, szociális intézmények, központi adminisztráció szervezetei is érdeklődnek a témában.

Akár 60-70 ezer potenciális munkavállalót is érinthet a rehabilitációs foglalkoztatás, a cégvezetők azonban gyakran azt gondolják, nincs a vállalkozásukban megfelelő munkakör, amelyet megváltozott munkaképességű dolgozókkal tölthetnének be – értékelte a fővárosi köztestület.

Tapasztalatok alapján jellemzően a nagyobb, minimum 50 főt foglalkoztató szervezetek azok, amelyek szívesen vágnának bele a rehabilitációs foglalkoztatásba, ezzel nemcsak a munkaerő-problémákat hidalhatják át, de anyagilag is jól járhatnak.

Adókedvezmény jár a munkáltatónak

A speciális igényekkel rendelkező munkavállalók foglalkoztatásával járó többletkiadásokat a magyar állam adókedvezmény formájában kompenzálja, ami a nagyobb vállalatoknál több 10 millió forintot is jelenthet, de kisebb cégeknél is milliós nagyságrendű tétel lehet.

A BKIK is részt vesz a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásban. Tavaly óta három megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak, a rehabilitációs járulékból kapott kedvezményt teljes egészében az érintettek munkabérére fordítják.

Nagy Elek, a BKIK elnöke fontosnak nevezte a megváltozott munkaképességű dolgozók elhelyezkedésének segítését az erre nyitott vállalatoknál. „Az ilyen típusú foglalkoztatásnak nemcsak a szociális hatása óriási, de a vállalatok számára is kihagyhatatlan előnyökkel jár” – tette hozzá a BKIK elnöke.

Strukturális munkanélküliség nehezíti Orbán Viktor céljainak elérését

Strukturális munkanélküliség áll fenn a munkaerőpiacon, az emberi erőforrás kifogyóban van az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője szerint. Magyarország elkerülheti a tényleges recessziót, ám a gazdasági növekedés még várat magára. Bővebben>>>