Egy hete ismét gyalogosgázolás történt Kecskemét egyik frekventált helyen lévő gyalogátkelőhelyénél, a Szolnoki úri aluljárónál a Hunyadiváros felé kivezető ágon - olvasható a város múlt heti közgyűlésére benyújtott javaslatban, amely szerint ez egy újabb intő jel, hogy a 2018-ban megkezdett, gyalogátkelőhelyek biztonságát növelő intézkedéseket folytatni kell.

A város közgyűlése ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy a gyalogátkelőhelyek térségében szenzoros hibaészlelő rendszert kell kiépíteni, amely azonnal jelzi az üzemeltető Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) felé, hogy nem égnek a lámpák. A testületi ülésen több képviselő arról beszélt, hogy a helyi lakosok nem mindegyike veszi a fáradtságot, hogy a hibát bejelentse, pedig ezek javítása nem tűr halasztást.

A Kecskeméti TV, testületi ülésen készült felvételén a témáról 2:52:28-kor kezdenek beszélni.

Azt a Szemereyné Pataki Klaudia polgármester által jegyzett előterjesztés is elismeri, hogy a kecskeméti közvilágítási kábelhálózat elavult. A mostani balesetet okozó hiba - az NKM tájékoztatása szerint - egy korábbi csőtörtésre vezethető vissza, amely miatt valami sérült a hálózatban, de ezt a burkolat megbontása nélkül nem lehetett látni.

Az új rendszer működésére még vélhetően hónapokat kell várni, a közgyűlés ugyanis 2020 február végéig adott határidőt arra, hogy a már költségeket is tartalmazó előterjesztés az asztalukra kerüljön.

Forró téma

Bár a mostani balesetben nem a lámpatestek gyenge fénye volt a ludas, a közvilágítás forró téma a városban. A lámpákat - ahogy sok helyen az országban - itt is az Elios Innovatív Zrt. korszerűsítette (ami 2015-ig Tiborcz István érdekeltségébe tartozott).

2018 elején az akkor még ellenzéki Hír TV forgatott a városban, ahol a helyiek azt mondták, hogy a 2014 nyarán átadott közvilágítás-fejlesztést követően veszélyesebb lett gyalog és kerékpárral közlekedni Kecskemét egyik forgalmas átkelőhelyén. A korszerűsített közvilágítás fényét hiányolják. Kecskeméten 2017 végén legalább tíz gyalogosgázolás történt.

Nagy volt a titkolózás is

Nem tett jót a beruházás megítélésének, hogy a kecskeméti önkormányzat titkolózott a szerződéssel kapcsolatban - írta korábban a 24.hu. A kecskeméti önkormányzat két ütemben folytatta le a közbeszerzést. Az I. ütem összköltségét 575 millióra, a másodikét 413 millió forintra számolták, a projekthez Kecskemétnek 15 százalékos önerőt kellett biztosítania, ezt azonban az akkor még Lázár János vezette Miniszterelnökség átvállalta. Az tender szigorú feltételei miatt csak egy ajánlat érkezett a munkára: az Eliosé - derült ki az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentéséből.

Az önkormányzat érezhette, hogy nem mindenki elégedett a fényviszonyokkal a városban, ezért már 2018-ban fejlesztésbe kezdett. A Baon korábbi írása szerint tavaly márciusban alkonykapcsolókat szereltek fel, illetve több helyszínen sárgán villogó lámpákat szereltek fel a gyalogátkelőhelyeken.