Megérkezett Budapestre az új, 51 darabos CAF-villamosflotta első kocsiszekrénye. A BKV Vasúti Járműjavító szakemberei már az összeszerelésen dolgoznak – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere hozzátette: a beszerzés révén az alacsony padlós villamosok aránya 30 százalékról 40 százalékra nőhet, 2025 végétől pedig több vonalon is találkozhatunk velük.

A városvezető a bejegyzésben arról is írt, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) további 110 új villamos beszerzésén is dolgozik.

Éltek az opciós joggal

Jelenleg 73 CAF-villamos közlekedik Budapesten, többek között az 1-es és a fonódó budai villamosok vonalán.

Tavaly februárban jelent meg a Magyar Közlönyben a határozat, miszerint állami finanszírozással újabb 51 spanyol típusú CAF-villamossal gazdagodik a budapesti közösségi közlekedési géppark.

A közlekedési projekt költsége valamivel több mint 54 milliárd forint.

A BKK és a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalat megállapodásának értelmében a fővárosi közlekedési cég továbbra is opciós joggal rendelkezik a villamosok lehívására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKK változatlanul jócskán a piaci ár alatt vásárolhatja meg ezeket a CAF típusú villamosokat.

A BKK egy korábbi közleménye alapján így 51 újabb alacsonypadlós, akadálymentesített, klímával felszerelt villamos érkezik majd a fővárosi sínekre.

Az új villamosok megrendelésével a külső budapesti kerületekben, valamint a nagyobb lakótelepeken is több akadálymentes jármű közlekedhetne. Ezeken a környékeken jelenleg egyáltalán nem, vagy csak nagyon alacsony számban járnak alacsonypadlós, akadálymentesített BKK-járatok.

Lecserélnék a jegyautomatákat, itt találkozhat az új gépekkel

A BKK a két új automata működtetésével tapasztalatokat gyűjt a teljes automatahálózat korszerűsítéséhez.

A részletekről ITT írtunk bővebben.