A csütörtök késő este megjelent Magyar Közlönyben szerepel a határozat, amely szerint a kormány 51 db új spanyol CAF típusú villamos beszerzését finanszírozza Budapestnek. A közlekedési projekt költsége valamivel több mint 54 milliárd forint.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalat megállapodásának értelmében a fővárosi közlekedési cég továbbra is opciós joggal rendelkezik a villamosok lehívására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKK változatlanul jócskán a piaci ár alatt vásárolhatja meg ezeket a CAF típusú villamosokat.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek március 18-ig szabott határidőt a kormány, hogy megkösse a fővárosi villamosbeszerzésre vonatkozó támogatási szerződést.

A BKK egy korábbi közleménye alapján így 51 újabb alacsonypadlós, akadálymentesített, klímával felszerelt villamos érkezik majd a fővárosi sínekre.

A villamosvásárlásról szóló döntés nagyságrendjét jól mutatja, hogy jelenleg 73 CAF-villamos közlekedik Budapesten. Az új villamosok megrendelésével a külső budapesti kerületekben, valamint a nagyobb lakótelepeken is több akadálymentes jármű közlekedhetne. Ezeken a környékeken jelenleg egyáltalán nem, vagy csak nagyon alacsony számban járnak alacsonypadlós, akadálymentesített BKK-járatok.

A kormány még 2019-ben ígéretet tett az új CAF-villamosokra

Amikor 2019 őszén nem a Fidesz jelöltjét, Tarlós Istvánt választották meg budapesti főpolgármesternek, hanem az ellenzéki Karácsony Gergely került Budapest élére, Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett, hogy a kormány ennek ellenére is tartja magát a kormány és a főváros még 2018-ban megkötött 15 pontból álló megállapodásához.

Ezek egyike volt, hogy nem lesz olyan fejlesztés, amelyről még Tarlós Istvánnal megállapodtak és ne fizetné ki a kormány. Ennek része a költségvetés biztosítása is. Az 51 új villamos ügye, – amelyek finanszírozásáról most döntés született –, évek óta húzódik: 2021-ben egyszer egy évvel, 2022 májusáig hosszabbították meg az opciós szerződést.

Ezzel fonódik Buda

Budapestre 2015 márciusában érkezett meg az első CAF villamos. A rövidebb változat többek között a 3-as villamoson, illetve a budai fonódó vonalain, a hosszabb pedig az 1-es villamos vonalán közlekedik. Továbbá Debrecen útjain is megtalálhatóak ezek a CAF típusú villamosok.