Ami a gyógyszergyártóknál az export, a Molnál pedig a kitermelés miatt áldás, az az OTP-nél ismét kockázati tényező. A gyenge forint ugyanis ismét fontos szerepet játszhatott a magyar tőzsdei vállalatok negyedik negyedéves eredményeiben, ám egyszeri tételekből ezúttal sem lesz hiány.

Fény derülhet a végtörlesztés hatására az OTP-nél
Az OTP negyedik negyedéves gyorsjelentése a megszokotthoz képest csúsztatva, szinte már az első negyedév végén érkezik, a késleltetést azonban indokolhatja a végtörlesztésből eredő veszteség számszerűsítése és auditja − mondta a Napi Gazdaságnak Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. A szakember szerint a cég szempontjából előnyös lehet, hogy a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodás folytán a korábban becsült 40 milliárd forintnál 10-12 milliárddal alacsonyabb lehet a negatív eredményhatás. A külföldi leánybankoknál az időszak során gyengébb forint miatt elért átértékelési nyereség a magasabb effektív adóráta folytán szintén visszafoghatja a nettó sort. Ettől függetlenül az orosz leány ismét erős eredményt mutathat a karácsonykor felpörgő fogyasztási hitelezés következtében. A bolgár érdekeltség esetében viszont a magas céltartalékolás fennmaradása mellett stagnáló profitra számít Gyurcsik.

A magyarországi tevékenységen a svájci frank árfolyamának elszabadulása viszont a nem teljesítő hitelek arányának várható növekedésén lesz tetten érhető, ezért a céltartalékolás várhatóan magas szinten marad. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint a 140-150 milliárd forintos éves profit meglehet az OTP-nél, ahogy elképzelhető újabb, jelképes osztalék is. Az árfolyam szempontjából azonban Kuti szerint a márciusra már igen régi negyedik negyedéves számok inkább csak ideig-óráig számítanak, többet nyomhatnak a latban a menedzsment idei várakozásai, illetve az EU/IMF-tárgyalások mellett az általános befektetői hangulat alakulása.

Ismét a kitermelés szépítheti a Mol számait
A forint gyengülése, valamint a Brent 100 dollár fölött stabilizálódó árfolyama miatt a kutatás-termelés divízió szép eredményt produkálhatott a Molnál, a feldolgozás és kereskedelem üzletágnál viszont több tényező is ronthatta az eredményességet. A magas üzemanyagárak miatt a töltőállomások forgalmának visszaesése mellett tovább szűkült a Brent−Ural spread, valamint a fedezeti szint is jelentősen csökkenhetett − mondta Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője. Összességében a szakember szerint az olajtársaság visszafogott, közepes eredménnyel rukkolhat elő, ám ezzel a piac is tisztában van, így a jelentésnek érdemi árfolyamhatása kevéssé valószínű. Kuti Ákos a Mol kapcsán kiemelte, hogy a társaság tavaly az első háromnegyed évben a 2011-re tervezett durván 370 milliárd forintos beruházási (capex) keretből 165 milliárdot használt fel, így a negyedik negyed költéseivel együtt is fennmaradt részt áthozva kérdés, hogy ezt mire költik idén. Azt már jelezte a vállalat, hogy 2012-ben nem tervez új hitelfelvételt, bár a nettó eladósodottsági ráta a harmadik negyedév végi 25,5 százalékról a forintgyengülés miatt 30 százalék körüli szintre szökhetett fel. Ez viszont − figyelembe véve a közel 24 százalékos tulajdonrésszel rendelkező állam érdekeit is − teret adhat az osztalékfizetésnek is Kuti szerint. Utóbbi talán az árfolyam szempontjából is érdekes fejlemény lenne, a társaság ugyanis utoljára 2008-ban fizetett előző éves eredménye után részvényenként 883,36 forintot. A jegyzésnek ettől eltekintve a cég március környékén esedékes idei kutatási és termelési beszámolója, illetve az újabb kurdisztáni hírek adhatnak lökést.

A gyógyszercégeknél megint az export lehetett erős
Az exportoldalon kedvezően hatott a gyengébb forint a két gyógyszergyártónak, a szigorodó gyógyszertámogatás és az erősebb árverseny viszont a hazai piacon mindkettőnél visszafogja valamelyest az eredményt − mondta Vágó Attila. A szakember ettől függetlenül, ha nem is kiugróan jó, de erős negyedévet vár a Richtertől, amelynek részvényeibe idővel talán elkezdi árazni a piac a tartósan gyenge forint hatásait. Ám ami a jegyzés szempontjából talán még fontosabb, hogy nemsokára kiderülhet a nagyobbik gyógyszergyártó originális fejlesztésének eredménye, ami komoly vízválasztó lehet az irány szempontjából.

Egyszeri tételek húzhatták le a Magyar Telekom-eredményt
Tetemes egyszeri tételek ronthatják az összképet a Magyar Telekomnál. A bejelentett leépítések folytán várható végkielégítések első körben mínuszként jelentkeznek, később azonban csökkentik a költségtömeget. Az ágazati különadón felül a halasztott nyereségadó visszaforgatása is 15 milliárdos negatív számviteli hatást jelent, valamint a montenegrói és macedón leányok kapcsán folyó amerikai vizsgálat lezárása folytán képzett céltartalék is lehúzza az eredményt − hangsúlyozta Kuti Ákos. Összességében így a nettó soron 15-20 milliárdos veszteség képződhet. A szakember a 2011-es eredmény után idén is 50 forintos osztalékra számít, jövőre viszont elképzelhetőnek tartja a papíronkénti 65 forintos kifizetést is. A Magyar Telekomnál Gyurcsik szerint teljesülhetett a menedzsment éves terve, a hagyományosan amúgy sem túl erős negyedik negyedévtől − a tetemes mínuszt jelentő egyszeri tételeket kiszűrve − viszont nem érdemes látványos dinamikát várni. Az árfolyam szempontjából az idei évre vonatkozó menedzsmentvárakozások, illetve a tavalyi eredményből fizetett osztalék mértéke lehet érdekes. A Concorde elemzője utóbbi terén szintén a tavalyival azonos, 50 forintos szintet valószínűsít. Az árfolyam szempontjából a továbbiakban szintén fontos kérdés − ami az árfolyamban adott esetben még nem jelentkezett −, hogy a frekvenciatender nyertesével megjelenő új állami versenytárs milyen stratégiai célokat fogalmaz meg és kiket céloz meg szolgáltatásaival.

Tőzsdei társaságok gyorsjelentési naptára
DátumVállalatIdőpont
Febr. 3.Zwackzárás után
Febr. 7.*Richterhajnalban
Febr. 8.Egiszárás után
Febr. 14.Rábazárás után
Febr. 20.*Appeninnzárás után
Febr. 21.Graphisoft Parkzárás után
Febr. 22.FHBzárás után
Febr. 23.Magyar Telekomhajnalban
Febr. 24.Molhajnalban
Febr. 24.TVKhajnalban
Febr. 27−28.*Danubiuszárás után
Febr. 29.Állami Nyomdazárás után
Febr. 29.E-Starzárás után
Márc. 9.*OTPhajnalban
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés
*tervezett