A gépkocsinyeremény-betétek a szocializmusban élték fénykorukat, de még ma is elérhetők két hazai banknál, az OTP és az MBH banknál. A kamatot nem fizető, de autónyerési esélyt kínáló speciális betétet akár ajándékba is lehet venni.

Tízmilliárdokat tartanak benne úgy az emberek, hogy meg se nézik, nem ők nyerték-e éppen a havonta kisorsolt autók valamelyikét – írja cikkében az RTL.  620 ezer magyarnak van ilyen betétje, ők összesen 76 milliárd forintot tartanak benne.

Minden negyedik nyereményautót az OTP Banknál hagytak a betétesek az elmúlt másfél évben, jó eséllyel úgy, hogy nem is tudnak róla, mekkora szerencse érte őket. Ez pedig azt jelenti, hogy a kisorsolt új autók közül szinte minden hónapban akad egy, amelyik végül nem talál gazdára.

Az autót csak a sorsolástól számított 30 napon belül lehet átvenni, utána csak az árát kaphatják meg a nyertesek, ami bár nem évül el, értékéből folyamatosan veszít az infláció miatt.

A Bank360.hu OTP-től kapott információi szerint a betétvásárlók körében az 50 ezer forintos címlet a legnépszerűbb, mely egyben a legnagyobb választható címlet is. Ez nem meglepő, hiszen minél nagyobb az értéke, annál nagyobb a nyerési esély.