Magyarországon évente 8-10 ezer embert diagnosztizálnak tüdőrákkal, évente 7-8 ezer ember életét is veszti. A tüdődaganatoknál az egyik fő kezelési lehetőséget a kemoterápia jelenti, azonban ez az eljárás sajnos csak az esetek 20-25 százalékában hatásos - közölte a Neumann Labs.

Ez azért van, mert a tumorok különbözőek, így egy kemoterápiás szer az egyik páciens számára a gyógyulást jelentheti, míg másik beteg esetében hatástalan marad. Mindeddig nem volt arra módszer, hogy megállapítsák, az egyes betegeknek melyik szer a leghatékonyabb. Mostanáig. A Neumann Labs világszinten is egyedülálló új onkológiai tesztje ugyanis képes megállapítani egy-egy konkrét beteg számára, hogy melyik kemoterápiás szer a legmegfelelőbb.

Amíg a jelenleg alkalmazott szakmai protokollok leginkább a rák típusa alapján határozzák meg a terápiás irányelveket, addig a személyre szabott szolgáltatás lehetőséget ad arra, hogy a betegből nyert daganatos szövetmintát felhasználva az adott beteg számára a leghatékonyabb kezelést válasszák ki az orvosok - mondta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Így a beteg nem csak időt nyerhet, de mentesülhet a többi, számára felesleges vagy kevéssé hatékony kezelés toxikus mellékhatásaitól is.