A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Két fronton indítana harcot az Európai Bizottság (EB) az egyre kritikusabb méretet öltő áfacsalások megfékezésére: gyorsabb reagálással és a fordított áfafizetés kiterjesztésével − derül ki a múlt pénteken megjelent közleményből. A testület a következő hónapokban dolgozza ki a 2006-os áfairányelv módosítását.

Az unió jelenleg csak kivételes esetben engedi meg a tagállamoknak, hogy fordított áfafizetést alkalmazzanak. Ennek lényege, hogy az áfát nem az eladó, hanem a vevő fizeti be, így nem lehet azzal trükközni, hogy a vevő visszaigényli azt az áfát, amit az eladó sosem fizetett meg. Néhány tételesen felsorolt szolgáltatásnál, terméknél az unió megengedi ezt különösebb korlátozás nélkül, ilyen a fémkereskedelem vagy az építési munka. Arra is van lehetőség, hogy egyéb termékekre is kérjen egy tagállam fordított áfafizetést, ezt azonban egyrészt alaposan meg kell indokolnia és a procedúra nagyon hosszadalmas, másrészt a módszer ilyenkor csak határozott ideig alkalmazható − amíg nem talál ki valamit a tagország akár ellenőrzésben, akár egyéb szabályozásban.

Valamit kitalálni azonban egyáltalán nem könnyű. Magyarország például kért fordított adózást a gabonakereskedelemre, amelyet meg is kapott 2014 nyaráig, ám egyelőre nincs jele, hogy bármit tudna kezdeni a hatóság a csalókkal. Ezt a problémát ismerhette fel Brüsszel, amikor a szabályozás megújításáról döntött. A jövőben sokkal gyorsabb lesz a kérelmek elbírálása, emellett több szolgáltatásra, illetve termékre terjedhet ki a fordított adóztatás. Ide kerül várhatóan a mobiltelefonok értékesítése, a telekommunikációs szolgáltatások, a játékkonzolok, számítógépek, laptopok és táblagépek kereskedelme, az integrált áramkörök adásvétele, a gáz és az elektromos áram szállítása, a nyers, illetve félig feldolgozott fém értékesítése és a gabonakereskedelem. Ezzel elvileg Magyarország fel is lélegezhetne, hiszen megtarthatja a most ideiglenes szabályt. A gyakorlatban azonban ez nem lesz ilyen egyszerű: az EB a következő hónapokban dolgozza ki a részletes szabályokat, de azok csak 2018 végével lépnek hatályba.