Miután a magyar kormány tavaly ismét pályázatot írt ki a környezetvédelmi szervezetek és a helyiek körében korábban nagy ellenállásba ütköző Fertő Part projektre, újra akcióba lendültek az ellenkezők, amikor az illetékes hivatal megint megadta a környezetvédelmi engedélyt az óriásberuházásnak.

Nincs mese, csak azért is beépítenék a Fertő tavat

A világörökségi területen tervezett új projekt feltételei ezúttal lényegesen szerényebbek.
Az előzményekről itt olvashatja a részleteket →

Néhány év, és már kész is

Tehát a nagyszabású építkezés folytatódhat, és a tervek szerint a minisztérium által kiírt pályázat két és fél év alatt megvalósulhat. 

Az üggyel összefüggésben nemrég megírtuk, hogy a beruházás a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi hivatal jóváhagyását élvezi, noha korábban a Greenpeace és a helyi civilek beadványa nyomán a bíróság már elkaszálta a kormányhivatal engedélyeit. Vagyis 

A KORMÁNYHIVATAL ARRA JUTOTT, HOGY A NATURA 2000 VÉDELEM ALÁ ESŐ TÓPARTON NINCS AKADÁLYA A TERVEZETT ÉPÍTKEZÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK.

Tény ugyanakkor, hogy a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly novemberben kiírt új közbeszerzése karcsúsított az eredeti terveken, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy 

A KORÁBBAN TERVEZETT 77 HEKTÁRRAL SZEMBEN MINDÖSSZE 47 HEKTÁROS LENNE A VÍZITELEP, JÓVAL KEVESEBB ÉPÜLETTEL, ÉS ELVETETTÉK A TÓPARTI SZÁZ FÉRŐHELYES SZÁLLODA ÖTLETÉT IS.

Vagyis az alábbi videóban korábban még azt jelezték, hogy a Fertő tó teljes területének 0,0016 részét érinti a fejlesztés, ám azóta ez az arány tovább zsugorodott, és hangsúlyozzák, hogy a fokozottan védett élőhelyek 100 százaléka érintetlen marad:

Az osztrákok is kiakadtak a magyar gigatervek miatt

A kormány mert kisebbet álmodni, de továbbra is eltökéltnek tűnik a fertőrákosi Fertő Part projekt megvalósítása mellett.
Itt írtunk a részletekről →

Ez egy folyamatban lévő beruházás

A kormány harmadik nekiveselkedéséről szóló cikkünkben azt is megírtuk, hogy megkérdeztük a minisztériumot, tudakolva, mi az igazság a sajtóhírekben megjelent kormányzati eltökéltségből a Fertő Part beruházással kapcsolatban. 

AZ ÉPÍTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM VÁLASZA MEGÉRKEZETT.

A leírtakat szó szerint közzé tesszük:

„A Fertő tavi projekt egy folyamatban lévő beruházás, ami a korábbi terveknek megfelelő, hatályos engedélyekkel – így környezetvédelmi engedéllyel is – rendelkezik. 

A beruházás tervezési területe földrajzilag nem változott, az továbbra is ugyanaz a terület, amelyre korábban az illetékes kormányhivatal a környezetvédelmi engedélyt megadta.

A projekt ez idáig nem került olyan mértékben áttervezésre, amely indokolta volna a környezetvédelmi engedély módosítását. Amennyiben a tervezési feladatok elvégzését követően, a projekt olyan mértékű áttervezése történik, amely indokolja a környezetvédelmi engedély módosítását, úgy azt a módosított engedélyes tervek alapján, a szakhatósági engedélyezési folyamat részeként lehet elvégezni a vonatkozó jogszabályok szerint.”